Kayseri Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'de yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğu bildirildi.
Açıklamada, "Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülüyor. Bölge veya şehirler arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar da bulunmuyor. Bununla birlikte Türkiye'deki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir" ifadesine yer verildi.
Kayseri'deki tüm sağlık kurum ve kuruluşları ile Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM ) tarafından kanser taramaları (Kendi Kendine Meme Muayenesi Eğitimi, Klinik Meme Muayenesi, Mamografi, Serviks Kanseri Tarama ve Eğitimleri, Tütün Kontrolü, Yeterli ve Dengeli Beslenme) konularında faaliyetlerde bulunulduğu bildirildi.
Açıklamada şu bilgiler verildi:
"Halkın Bilinçlendirilmesi ve kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları uygulayan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)'nin kanserle mücadele de rolleri oldukça önemlidir.
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)'de Meme, Kolorektal (Barsak Kanserleri) ve Serviks kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz verilmektedir.
İlimizdeki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı Kadın Doğum Hastalıkları Kliniğinde hizmet vermektedir.
2012 yılında Kendi Kendine Meme Muayenesi Eğitimi verilerek 3 bin 418 kişiye ulaşılmış, Halk Eğitim Merkezlerinde de 4 bin 723 kişiye eğitim verilmiştir.
2012 yılında Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesince Resmi ve Özel Hastanelerden bin 790 kanser vakası tespiti yapılmıştır.
Unutmayalım ki Kanser Erken Teşhis edildiğinde tedavisi olmayan bir hastalık değildir."
(AÖ-Y)

04.02.2013 14:34:27 TSI

Editör: Wan Haber