Sigara içmenin bir hastalık olduğu ve tedavi edilmesi gerektiği belirtildi.
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Çetin,
'9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü' dolayısıyla yaptığı açıklamada, sigaranın bilinen en önemli hastalık ve erken ölüm nedeni olduğunu bildirdi. Sigara içenlerin yüzde 45'inin sigaraya bağlı bir nedenle öldüğünü belirten Dr. Çetin, Dünya Sağlık Örgütü'nün sigaranın dünyada en büyük sağlık sorunu olduğunu ilan ettiğini kaydetti. Ülkemizde sigaranın neden olduğu ölümlerin, trafik, terör, iş kazaları gibi tüm ölümlerin toplamından yaklaşık 5 kat daha fazla olduğunu anlatan Dr. Çetin, sigaranın önlenebilir bir ölüm nedeni olduğunu, sigara içmenin bir hastalık olduğunu ve tedavi edilmesi gerektiğini ifade etti. Her sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğunu anlatan Dr. Çetin, insanları sigaraya bağımlı hale getiren maddenin nikotin olduğunu hatırlattı. Erkeklerde tüm kansere bağlı ölümlerin yüzde 35'inin, kadınlarda yüzde 15'inin nedeninin sigara olduğunu vurgulayan Dr. Çetin, şöyle konuştu: "Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90 nedeni sigaradır. Sigara içmeyen ancak dumanına maruz kalanlarda akciğer kanseri riski 3 kat arttığı gibi sigara içenlerde akciğer kanseri dışında ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek, prostat, rahim ağzı kanseri riski de artmıştır. Sigara kronik bronşit, amfizem, KOAH gibi nefes darlığı yapan akciğer hastalıklarının en önde gelen sebebidir. Bu hastalıklardan ölüm riski, içmeyenlerden 40 kat fazladır. Ayrıca, sigara içenlerde kalp krizi geçirme riski üç kat artmaktadır."
Sigaranın kan dolaşımı ve damarlar üzerindeki etkilerine değinen Dr. Çetin, sigaranın beyin damar hastalıkları ve felç riskini artırarak bacak kangrenine neden olduğunu dile getirdi. Dr. Demet Çetin, sigaranın neden olduğu hastalıklara ilişkin şunları kaydetti: "Sigara içen kadınlarda düşük yapma, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma, kısırlık, doğum kontrol hapı kullananlarda kalp krizi geçirme riski yüksektir. Erkeklerde kısırlık ve iktidarsızlığa neden olur. Sigara ülser riskini artırarak, iyileşmeyi geciktiriyor. Ciltte kuruma, sedef hastalığı, gözde katarakt ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor.''
Her yıl binlerce pasif içicinin sigara dumanının verdiği zarardan dolayı hastalanarak hayatını kaybettiğine işaret eden Dr. Çetin, pasif içicilikte çocuklar için riskin çok daha ciddi boyutlarda olduğunu, sigara dumanı ortamında kalan çocuklarda astım, bronşit, zatürree, kulak ve boğaz enfeksiyonlarının daha sık görüldüğünü ifade etti. Sigarayı bırakan bazı insanlarda çekilme semptomları adı verilen yakınmalar oluştuğunu söyleyen Dr. Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Genellikle 7-10 gün içinde hafifleyip kaybolur. Bunlar; huzursuzluk, anksiyete, uykuda bozukluk, konsantrasyon güçlüğü, iştahta artış, sinirlilik, halsizlik gibi bulgulardır."
Sigaranın bırakılmasında en önemli etkenin irade olduğunun altını çizen Dr. Çetin, sözlerine şöyle devam etti: "Bir bağımlılık olmasına rağmen istek ve azim olduktan sonra herkes sigarayı bırakabilir. Biraz sabır, biraz irade, bir de bırakmanın getireceği zorlukların nasıl aşılabileceği konusunda bilinçli olmak yeterlidir."
Dr. Çetin, sigarayı bırakmaya karar verenlere yardımcı tedavi yöntemi olarak ilaç tedavisi uygulanabileceğini sözlerine ekledi.
(MDC-HO-Y)

08.02.2013 13:39:13 TSI

Editör: Wan Haber