Madde bağımlılığı konusunda birçok çalışması olan Prof. Dr. İlhan Yargıç, sigara içenlerin uyuşturucuya daha kolay alıştıklarını söyledi.
Hayatta hiç kimsenin her hangi bir maddeyi, bağımlısı olmak için kullanmayacağını söyleyen İlhan Yargıç, "Sigaraya başlamak ileride uyuşturucu kullanımı için çok büyük risk faktörü, uyuşturucu kullananların oranına baktığımızda, büyük çoğunluğunun sigara kullandığını görüyoruz. Bu yüzden sigara içmek, uyuşturucuya atılan ilk adım olarak görülebilir" dedi.
Bağımlılık meselesinin her zaman denemeyle başladığını ve insanların bir kereden bir şey olmaz diye düşündüklerini söyleyen Yargıç, "Bir kereden bir şey olur, herkes kendini çok akıllı, çok iradeli bilir ama tiryakileri akılsızlıkla, iradesizlikle suçlar. Bağımlıların hepsi bir kereden bir şey olmaz düşüncesiyle uyuşturucu kullanmaya başlar ama çoğunlukla sonuç hüsran olur" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE UYUŞTURUCU KULLANIM ORANI HIZLA ARTIYOR
Türkiye'de uyuşturucu kullanma yaşının ortaokul seviyesine kadar düştüğünü belirten Prof. Dr. İlhan Yargıç, "Türkiye'de madde bağımlığı en çok genç nesillerde görülüyor, bu oran otuzlu yaşlardan sonra düşüşe geçiyor. Son dönemde sigara kullanımını azaltmaya yönelik çalışmalar çok başarılı ancak uyuşturucu kullanımı her geçen yıl biraz daha artıyor" dedi.

ÇOCUKLARINIZLA KALİTELİ VAKİT GEÇİRİN
Uyuşturucu bağımlığı konusunda erkeklerin kadınlara oranla daha büyük risk altından olduklarını belirten İlhan Yargıç, ailelere de çocuklarını korumaları için bir takım önerilerde bulundu. Ailelerin çocuklarıyla çok vakit geçirmenin değil, kaliteli vakit geçirmenin daha fazla önem taşıdığını vurgulayan Yargıç, "Ne onları aşırı kısıtlamak, ne de ben evladıma güveniyorum deyip onlara her istediğini vermek doğru değil. Onlara ilgi gösterin, onlarla konuşun, onlarla maça gidin, arkadaşlarını tanımaya çalışın böylelikle çocuk ailesinde ilgi gördüğü için dışarılarda farklı arayışlara girmeyecektir. Uyuşturucu bağımlığını engelleme konusunda en önemli rol aileye düşüyor" dedi.

ÜNLÜLER ARASINDA UYUŞTURUCU KULLANIMIN NEDENİ EĞLENCE DÜNYASI
Ünlüler arasında uyuşturucu kullanımına da değinen Prof. Dr. Yargıç, meselenin eğlence dünyasıyla alakalı olduğunu söyledi. Normal bir insan vücudunun tüm gece boyunca dans etmeye müsait olmadığını belirten İlhan Yargıç, "Sürekli alkollü ortamlarda eğlenen insanlar uyuşturucu kullanımına daha yatkın oluyorlar, ünlülerde de durumun bununla yakından ilgili olduğunu düşünüyorum" dedi.
(ÖK-ÖK-Y)

01.02.2013 10:20:19 TSI

Editör: Wan Haber