Denizli Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Hüsnü Menteşoğlu, sigaranın erkeksi görünmek için içilmeye başlandığını ancak sigaranın erkeklerde iktidarsızlığa neden olduğunu söyledi.
Denizli Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Hüsnü Menteşoğlu, Türkiye'de her yıl 100 binden fazla kişinin sigaraya bağlı nedenlerden dolayı öldüğünü açıkladı. Sigarayı bırakmak için kişinin iradesinin önemli olduğunu belirten Menteşoğlu, şöyle konuştu: "Dünyada her yıl milyonlarca bağımlı herhangi bir psikolojik destek almadan, ilaç kullanmadan sigarayı bırakabiliyor. Yürüyüş ve mümkünse salon sporları yapmanız, canınız sigara istediğinde sakız çiğnemeniz gibi yöntemler sigarayı bırakmanızda yardımcı olacaktır. Sigarayı bırakma 3 kilo almaya neden olabilir. Bundan korkmayın. Biraz diyet, biraz da yürüyüşle bu sorunu yok edebilirsiniz. El ve dudak alışkanlığı için tespih çekebilir, ağzınıza kürdan gibi bir şey koyabilirsiniz."
Sigarayı bırakmanın en zor döneminin ilk iki hafta olduğunu vurgulayan Menteşoğlu, şunları söyledi:"Kesinlikle sigara bırakmak çok zor diye düşünmeyin. Sadece kendinizi değil etrafınızda yaşayan kişileri de zehirlediğinizi unutmayın. Sigarayı ilaç tedavisine başladıktan 1015 gün sonra, keyifli vakit geçirebileceğiniz, sinemaya, tiyatroya, pikniğe gidebileceğiniz tercihen bir tatil günü bir kerede ve tamamen bırakın. Son sigaranızı kırıp çöp tenekesine atın. Yanınızda ve evde asla sigara ve çakmak bulundurmayın. İnsanın canının sigara içmek isteyeceği Türk kahvesi, neskafe, kola gibi kafeinli içeceklerden uzak durun. Kesinlikle alkol almayın."

SİGARA İKTİDARSIZLIĞA NEDEN OLUYOR
Sigara içenlerin yüzde 80'inin sigarayı bırakmak istediğinin yapılan araştırmalarda ortaya çıktığını belirten Menteşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sigaraya yeni başlayan kişiler kendini erkeksi hissetmek için ya da arkadaş baskısıyla sigaraya başlar. Sigara içmenin erkeksi gözükmekle hiçbir alakası yok. Tam tersine sigara birkaç yıl kullanıldıktan sonra erkeklerde iktidarsızlığa neden olur. Ayrıca, hayatı boyunca sigara için bir kişinin yaklaşık 40 bin TL'yi sigaraya harcadığı tespit edilmiştir. Sigara bırakmayı düşünen vatandaşları sigara bırakma merkezlerine bekliyoruz."
(EV-SK-HO-Y)

11.02.2013 17:43:59 TSI

Editör: Wan Haber