Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Melih Üstel, sigara dumanına maruz kalan çocuklarda orta kulak iltihabının daha sık görüldüğünü söyledi.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Melih Üstel, orta kulak iltihabının östaki borusunun uygunsuz çalışmasına, adenoid denilen geniz etine, çok sık üst solunum yolları enfeksiyonları geçirmeye neden olduğunu, bağışıklık sisteminin yetersiz kaldığı durumlarda ise orta kulakta sıvı toplanması şeklinde ortaya çıktığını söyledi.
Dr. Melih Üstel, orta kulak iltihabını artıran risk faktörleri olduğunu belirterek, "Sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik hastalıklar, bağışıklık sistemindeki bozukluklar orta kulak iltihabı riskini arttırmakta, anne ve babası çok enfeksiyon geçirenlerde hastalık daha sık görülmekte, anaokulları, yuva ve kreşlere giden, sigara dumanına maruz kalan çocuklar enfeksiyonlara daha sık maruz kalmaktadır. Bebek ve çocukta emzik kullanımı, anne sütü yerine inek sütüyle beslenme bebeklerde orta kulak iltihabını tetiklemektedir. Yatarak beslenen çocuklarda da iltihap sıklığı artmakta, bu nedenle bebekler anne sütünü emme pozisyonunda beslenmelidir. Ayrıca anne ve babası çok enfeksiyon geçirenlerde de hastalık daha sık görülmektedir" dedi.
Orta kulak iltihabının en sık görülen belirtisinin ateşlenme olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Melih Üstel, "Eğer iltihap kulak zarını delerse kanlı ya da iltihaplı akıntı oluşur. Bazen yüz felci, kusma, ishal kulak arkasında şişlik, baş dönmesi ve dengesizlik gibi belirtiler göze çarpar. Orta kulak iltihabı hiç tedavi edilmeden bile 48 saat içinde düzelebilir, bazen ise 3 haftaya kadar iyileşme sürebilir" dedi.
Dr. Melih Üstel, orta kulak iltihabında hijyenin önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Bebek ve çocuğun temizliğine önem verilmelidir. Hijyene dikkat edilmeyen durumlarda orta kulak iltihabı daha sık görülmektedir. Bu yüzden bulunduğu ortamın hijyenik olmasına özen gösterilmelidir. Bebek mutlaka en az 6 ay boyunca anne sütüyle beslenmelidir. Beslenme yatarak değil 45 derecelik açıyla ya da oturarak yapılmalıdır. Bebek ve çocukların kulağı kulak çöpüyle temizlenmemelidir."
(EV-SK-Y)

28.01.2013 15:49:41 TSI

Editör: Wan Haber