Kastamonu İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk, insanların sigara içerek sadece kendilerine değil sevdiklerine de zarar verdiklerini belirterek, sigara bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.
9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü nedeniyle yazılı açıklama yapan Öztürk, "İçinde 50'den fazla kanser yapıcı, 4 bin'den fazla kimyasal madde bulunan sigara dünyada her yıl 4 milyon, Türkiye'de ise 100 bin insanımız sigaradan hayatını kaybetmektedir. Aktif ve pasif sigara içimi de ölüm, sakatlık, hastalık ve psikolojik sorunlara yol açarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir. Sigara içme, akciğer kanseri oluşumunda en önemli faktördür. Akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı sigaraya bağlıdır ve akciğer kanseri diğer tüm kanserlerin toplamı kadar insanın ölümüne neden olmaktadır. Akciğer kanserinden ölümlerin, erkeklerde yüzde 80'inin, kadınlarda yüzde 75'inin nedeni sigaradır. Günde bir paket sigara içen birinin içmeyene göre akciğer kanserine yakalanma ihtimali 20 kat fazladır. Yapılan çok sayıdaki çalışma sigaranın ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, mide, pankreas, prostat rahim ağzı ve kan kanserlerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu da göstermiştir. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir." dedi.
Sigara kullanımının toplumu sağlık açısından tehdit ettiği gibi, kişi ve ülke bütçesine de büyük zarar verdiğine dikkat çeken Öztürk, şöyle devam etti: "Sigara kullanımının maliyeti sadece sigara satın alınırken ödenen ücret değildir. Ülke bütçesine verilen zararın boyutları başta kanser olmak üzere sigara kullanımına bağlı ortaya çıkan tüm hastalıkların tedavisi, çalışma hayatının sekteye uğraması, bu nedenle yaşanan işgücü ve üretim potansiyeli kaybıdır. Bu yüzden sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır"
İnsanların sigara içerek sadece kendilerine değil sevdiklerine de zarar verdiklerini açıklayan Dr. Öztürk, "Çocuklarımızın yanında sigara içmemiz aynı zamanda bizleri model alan çocuklarımızın sonraki yıllarda sigara içme alışkanlığının gelişmesini kolaylaştıracaktır. Bu sebeple hem kendi sağlığımız hem de sevdiklerimizin sağlığını tehlikeye atmamak için sigarayı bir an önce bırakmalıyız. Sigarayı bırakmak zor olabilir. Ancak şimdiye kadar pek çok kişi sigarayı bırakmayı başarmıştır. Çünkü onlar sigarayı bırakmaya hazırdılar ve sigaraya duyacakları isteğe karşı koymayı planladılar. Ayrıca sigarayı bırakmış olan çoğu kimse bunu başarmadan önce defalarca denediler. Siz de bunlardan biri olabilirsiniz. Sigarayı bırakmanın en büyük gerekli şartı motivasyondur. Kişinin motivasyonunu sürekli yüksek tutması, bunu bir refleks olarak yaşamının odağına yerleştirmesi gerekir. Sigarasız, sağlıklı yaşamı, yaşamınızda en önemli karar olarak hep canlı tutmalısınız yoksa "bir sigara içsem ne olur sanki " diye düşünmeye başlarsınız ve sonunda bağımlılığa geri dönersiniz. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız bu konuda sağlık kuruluşlarımızdan tıbbi destek alabilirler. İlimizde Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde oluşturulan sigara bırakma polikliniği ile sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza yardımcı olmaktayız. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir." diye konuştu.
Sigara bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Öztürk, "En iyi tedavi hiç başlamamak, eğer başlamışsanız da bırakmak yönünde doğru adımları atmaktır. 9 Şubat nedeni ile tüm halkımızı sigarayı bırakmaya davet ediyor ve herkese sağlıklı yaşam diliyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
(Vİ-ÖA)

08.02.2013 15:36:33 TSI

Editör: Wan Haber