Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerin ardından evleri yıkılan ve deprem döneminde kirada oturan yurttaşların hasar gören evlerden çıkarak yerleştikleri TOKİ konutlarında, yaşanan sorunlar bitmiyor. TOKİ sakinleri yaşanan sorunlar nedeniyle, konutlarda oturan yurttaşların birer birer ayrılarak, tekrar hasarlı evlerine geri döndüğünü belirtti. 

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerde evleri yıkılan, deprem döneminde kirada oturan yurttaşların hasar gören evlerden çıkarak yerleştikleri TOKİ konutlarında yurttaşlar, aidat ödemedikleri için icralık oldu. Kevenli TOKİ'de yaşama tutunmaya çalışan yurttaşlar, kendilerinden alınan aidatların site yönetimi tarafından kullanılmadığını iddia etti. "Sıfır sorunla" anahtar teslimi yapılacağını söyleyen yetkililerin depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen su, temizlik ve güvenlik gibi temel sorunlarına çözüm bulamadığını belirten yurttaşlar, konutlarda hergün bir hırsızlık olayının yaşandığını söyledi. TOKİ sakinleri, kendilerinden alınan aidatların nereye kullanıldığını merak ettiklerini, bunu site yönetimine sorduklarında ise hiçbir cevap alamadıklarını ifade etti.

'Kokudan geçilmiyor' 

TOKİ sakinlerinden Nezahat Abi, aidat olarak kendilerinden her ay 40 lira alındığını ve toplanan paranın nereye kullanıldığı konusunda ortada bir muamma olduğunu dile getirdi. Abi, konutların temizlenmemesi nedeniyle oluşan kokudan geçilmediğini ve buna karşılık site yönetiminin hiçbir girişimde bulunmadığını söyledi. "Ortak gider" adı altında para verdikleri halde temizliği kendilerinin yaptığını aktaran Abi, depremden bu yana akmayan sular, fatura gösterilmeden alınan yüksek merkezi sistem paralarını ödemek istemediklerini ifade etti. Çocuklarını dışarı çıkaramadıklarını belirten Abi, toplanan paralarla konutlara bekçi bile tutulmadığını, konutlarda hırsızlık vakalarının arttığının söyledi.

'Paranın nereye gittiği belli değil'

Fatma Kılıç ise, kendilerinden bazı giderler adı altında yüksek miktarda para talep edildiğini, talep edilen paraya ilişkin ise site yönetimi tarafından hiçbir belge gösterilmediğini dile getirdi. Her ay 40 lira alınmasına rağmen temizliğin yapılmadığını ve konut sakinlerinin kendi emeğiyle temizlik yaptığını belirten Kılıç, "Alınan parayı site yönetimi çevreye harcadığını iddia ediyor; fakat aylardır kırılan bir ışıklandırmayı bile değiştirmiş değiller" dedi. 

'Yurttaşlar konutlardan kaçıyor'

Site yönetiminin değiştirilmesi yönünde 300'e yakın imzayı Van Valiliği ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ) ulaştırdıklarını fakat cevap alamadıklarını ifade eden Kılıç, "TOKİ sakinleri birer birer konutlardan ayrılarak, tekrar hasarlı evlerine geri dönüyor" deyi belirtti. 

Konuyla ilgili görüştüğümüz site yöneticisi Cevdet Arslan, iddiaları ret ederken gerekçe olarak ise toplanan paralarının tamamının temizlik çalışanlarına ve binalardaki arızalara aktarıldığını belirtti. Çevre güvenliğinin site yönetimi bütçesine dahil olmadığını, site sakinleri tarafından karşılanması durumunda tel örgü çekerek, bekçiler tutulabilineceğini söyledi. Yaşanan hırsızlık olaylarına da değinen Arslan, birkaç kez hırsızların yakalandığını fakat yaşları küçük olduğu için bir işlem yapılmadığını ifade etti. DİHA

Editör: Wan Haber