Rize'nin İkizdere İlçesi Şimşirli Köyü'nde yapılacak HES Projesi ile köyün sahip olduğu şifalı su kaynağının yok olacağını düşünen köy sakinleri, yürüyüş yaparak Rize-Erzurum Karayolu'nu araç ulaşımına kapattılar.
Şimşirli Köyü'nde yapılması planlanan Şimşirli Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali'ne karşı çıkan köy sakinleri Şimşirli Köprüsü üzerinde toplandı. Yaklaşık 300 kişi dövizler açarak slogan atıp proje için yapılan köprü inşaatına kadar yürüdüler. Köylüler, jandarmanın tüm uyarı ve pazarlıklarına rağmen Rize-Erzurum Karayolu'nu bir saat kadar araç ulaşımına kapattılar. İnşaat alanına gelen köy sakinleri yolda oturarak bir süre oturma eylemi yaparken, eylemciler arasında kundağındaki bebekten 90 yaşındaki ninesine kadar Şimşirliler'in olması dikkat çekti. Protestocu köylüler, "Maden suyu mirastır miras kalacak, suyumuz Tomas'a satılamaz" şeklinde sloganlar attılar. Jandarma tarafından yapılan hafif müdahaleler sırasında ise köy sakinlerinin "Jandarma-Şimşirli el ele karşıyız, birlikte HES'lere " şeklinde slogan attılar.
Köy sakinleri oturma eyleminin ardından şifalı olduğunu düşündükleri kaynak suyun başında toplanarak burada bir basın açıklaması düzenlediler. Köy sakinleri adına açıklamayı Şimşirli Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hızır Özcan yaptı. Özcan konuşmasında, "HES'lerin köyümüz için faydalı olacağına ikna olmadık. Maden suyumuz köyümüzün sembolü olan şifalı sudur. Bu proje onu yok edecektir. Deremizin akar su ölçümü yapılmamıştır. Suyun projede ön görülen enerjiyi üretmesi mümkün değildir. Proje ekonomik değildir. Deremiz, şifalı suyumuz ve balıklarımız yok olacaktır. Mücadeleye evet, Şimşirli'de HES'e hayır diyoruz" şeklinde konuştu.
Köy Sakinleri ise yaptıkları açıklamalarda, şifalı sularının yok olacağı için HES projesine karşı olduklarını söylediler.
(GF-ÖS-Y)

07.02.2013 15:11:19 TSI

Editör: Wan Haber