Antalya'nın Alanya ilçesinde, 1 Ocak 2012-7 Şubat 2013 tarihleri arasında 314 kadına şiddet uygulandığı bildirildi. Eşlerine şiddet uygulayan erkeklere 15 günden 6 aya kadar uzaklaştırma cezası verildiği, 3 kişinin karara uymadıkları gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderildiği belirtildi.
Alanya Adliyesi verilerine göre, Alanya ve beldelerinde 2012 yılında 266, 2013 yılının 1 Ocak-7 Şubat günleri arasında 48 olmak üzere toplam 314 kadın şiddet mağduru oldu. Kadınlara şiddet uyguladıkları tespit edilen eşlere mahkeme kararıyla 15 günden 6 aya kadar uzaklaştırma cezası verilirken karara uymayan 3 kişi ise hapis cezası uygulanarak cezaevine gönderildi. 2012 yılında 2 yabancı kadın mağdur olurken, 2 şüpheli yabancı uyruklu kadınla ilgili işlem yapıldı. Şiddet mağduru kadınlar 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamına alınırken, 10 kadın sığınma evine yerleştirildi.
Alanya Adliyesi'nde 2013 yılı itibariyle yeni kurulan 1. Aile Mahkemesi, kadına şiddet ve aile içi geçimsizlikle ilgili olaylarda 1 hakim ve 1 savcıyla hizmet vermeye başladı.

ŞİDDET NEDENLERİNDEN BİRİ EKONOMİK ZORLUKLAR
Alanya Tam Empati Aile Danışma Merkezi Kurucusu Psikolog Feridun Özdeş şiddetin farklı nedenlere bağlı olabileceğini belirterek, "Aslında aile içi şiddet demeliyiz. Bunun temel nedenlerinden biri kültürel alt yapının devamı. Kişi, daha önce kendi ailesinde gördüğü şiddeti sonrasında kendi ailesine de uygulayabiliyor" dedi. Şiddetin bir diğer nedeninin de ekonomik zorluklar olduğunu vurgulayan Özdeş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ekonomik anlamda zor durumda olan ailelerde şiddete daha çok rastlanabiliyor. Koca, ekonomik olarak evini geçindiremeyince şiddeti ev içindeki eşine, çocuklarına uyguluyor. Bir diğer neden kıskançlık. Eğitim seviyesinin düşük olması da şiddeti tetikliyor."

FİLM VE DİZİLERİN ETKİSİ
Film ve dizilerdeki şiddetin, bu tür olaylara olumsuz yansıyabildiğini de belirten Özdeş, "Kadına farklı gözle bakılması, aşağı seviyede görülmesi, önemsenmemesi de şiddetin nedenleri arasında. Tüm bunlara karşın kadınlarımız da artık daha bilinçli. Aslında sayı artmıyor, kadınlar bilinçleniyor. 'Kol kırılır yen içinde kalır' demiyorlar ve haklarını arıyorlar" dedi.
(AB-SK-HO-Y)

08.02.2013 13:00:55 TSI

Editör: Wan Haber