Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eşine şiddet uygulayan 4 bin 825 polis, asker ve görevlinin silahının elinden alınmasına ilişkin, "Eğer elinde silah varsa, öfke kontrolü varsa, stresle baş edemiyorsa elindeki silahı bizim almamız gerekiyor. Yaklaşık 5 bine yakın kamuda çalışan ve silahı olan kişiye ilişkin eşinin şikayeti üzerine hakimin verdiği bir karar var" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Kezban Gürol tarafından hazırlanan 'Karma Takı Sergisi'nin açılışına katıldı. Ankara Vakıf Eserleri Müzesi Sergi Salonu'nda yapılan etkiliğin ardından Bakan Şahin, Bakanlık tarafından yayınlanan Şiddet Haritası'nın verilerini değerlendirdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yayınladığı istatistiklere göre, 4320 sayılı Kadına Karşı Şiddet Yasası'nın yürürlüğe girdiği tarihten bu yana geçen 11 ayda, 15 bin kişinin silahına el konulurken, ayrıca 4 bin 825 polis ve askerin de silahına el konuldu.

UYUŞTURUCU VE ALKOL ŞİDDETİ ARTIRIYOR
Bakanlık tarafından yayınlanan Şiddet Haritası'nın öne çıkan ayrıntılarını değerlendiren Şahin, 7 gün 24 saat çeşitli kurumlardan temsilcilerin bir arada olduğu bir çalışmayı yaklaşık 4 ay önce başlattıklarını hatırlatarak, "Dün şiddet izleme merkezlerine gittik ve verileri inceledik. Şiddet İzleme merkezi'ne ayda ortalama 100 vaka geliyor ve biz bunların analizlerini çıkardık. Fail üzerinde yapılan incelemede, alkol ve uyuşturucudan dolayı ciddi bir şekilde şiddetin arttığını görüyoruz. Hem şiddet uyguluyor hem de tedavi olmaktan kaçıyor. Yasada tedavi olmak zorunda. Kadını koruyorsun ama erkeği tedavi etmedikçe sonuç alamıyoruz" dedi.

4 BİN 825 POLİS VE ASKERİN SİLAHI ELİNDEN ALINDI
Kadına Karşı Şiddet Yasası'na göre mağdurun başvuru yapmasıyla silaha el koyma sürecinin başladığını ifade eden Şahin, silah alma işleminin tamamen Aile Mahkemeleri tarafından verilen bir karar olduğunu söyleyerek, "Yasanın maddesinde kesin olarak belirttik. Eğer elinde silah varsa, öfke kontrolü varsa, stresle baş edemiyorsa elindeki silahı bizim almamız gerekiyor. Yaklaşık 5 bine yakın kamuda çalışan ve silahı olan kişiye ilişkin eşinin mağduriyetiyle şikayeti üzerine hakimin verdiği bir karar var. 'Kardeşim sen kendinle baş edemiyorsan o zaman silahı yanında tutmayacaksın'. Bu çok net bir duruş" ifadesini kullandı.

"HEM BAŞI AÇIK HEM BAŞI KAPALI ÇOK BAŞARILI ARKADAŞLAR VAR"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin'in, katıldığı bir televizyon programında, "İleri demokrasi olacaksa Meclis'te başörtülü kadın vekil de olmalıdır" sözlerinin hatırlatılması üzerine açıklamada bulunan Şahin, "Her zaman söylediğim bir şey var. Biz bir kalkınma hamlesi koymuşuz, bir 2023 vizyonu koymuşuz. 2023 vizyonunda diyoruz ki dünyanın en iyi 10 ekonomisinde olacağız. Tek gücümüz de beşeri sermaye. Biz toplumun bütün kesiminin gücünü kullanmazsak, herkes kendi içinde ayırırsak hiçbir hedefe ulaşamayız. Önce eğitimin önünde engel oldu. Şimdi yetişmiş bir insan gücü var. Hem başı açık hem başı kapalı çok başarılı arkadaşlar var. Herkesi kendi içinde ayırdığınız zaman bu toplumun potansiyelini yok ediyorsunuz. Bizim gücü kullanma adına her noktada bizim birbirimizin hakkını korumamız lazım. Mesele önce birbirimizi anlayıp, ayrımcılığa fırsat vermememiz" diye konuştu.
(PS-ÖZ-Y)

08.02.2013 12:14:09 TSI

Editör: Wan Haber