Van Kadın Derneği (VAKAD) aktivisti Münevver Ölmez, geçen yıllara oranla bu yıl kendilerine yapılan şiddet ve işsizlik başvurularının daha az olduğunu belirterek, "Ancak bunun çeşitli sebepleri de olabilir, yönlendirdiğimiz kurumlara giden başvurulardan sonuç çıkmayınca umudunu kesenler olabileceği gibi, başvuru azalması adresimiz değiştiği için de olabilir." dedi.

Daha çok kadına yönelik şiddet konusunda çalışma yürüten VAKAD'a çok sayıda kadın iş konusunda da başvuruda bulunuyor.

VAKAD, aynı zamanda çeşitli sorunlarıyla ilgili gelen mülteci başvurularından dolayı bazen adeta mülteci derneğini andırıyor.

İNTİHAR VAKALARI
VAKAD, Van'da geçtiğimiz yıl sıklıkla yaşanan intihar vakalarından dolayı bu alanda da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile birlikte önemli çalışmalar yürüttü. Bu nedenle şiddet ve iş konusunda gelen kadın başvuruculara bir de intihar vakalarından kaynaklı olarak gelen mağdur aileler eklendi. Geçen yıl çok sayıda intihar eden kadınların yakınları da derneğe başvurarak yardım talebinde bulunmuştu.

BAŞVURULAR AZALDI
Dernek aktivisti Münevver Ölmez, geçen yıllara oranla başvuruların azaldığını söyledi.
Şiddet konusunda kesin bir şey söylemenin mümkün olmadığını ancak işsizlik ile ilgili olarak kadınların büyük bir işsizlik yaşadığını belirten Ölmez, şunları söyledi.

"Evet, bu yıl bize şiddet ve işsizlik başvuruları geçen yıllara nazaran daha az, ancak bunun nedeni bir süredir adresimiz değişti, hem bu olabilir, bir de yönlendirdiğimiz kurumlara giden başvurulardan sonuç çıkmayınca insanlar umudunu kesmiş olabilir. Başvuruları biz ilgili kurumlara yönlendiriyoruz. Muhtemelen istediklerini elde edemiyorlar, dolayısıyla tekrar gelip başvurmuyorlar, ya da gerçekten de şiddet azalmıştır, bunu kesin olarak bilmiyoruz. Temennimiz şiddetin azalmış olmasından yana."

İŞSİZLİK ORTADA
İşsizlik konusunda ise durumun daha göz önünde olduğunu belirten Ölmez, şöyle devam etti: 
"İşsizlik konusunda da yine başvuruları biz ilgili kurumlara yönlendiriyoruz. Ancak oralara yapılan başvurulardan da iyi sonuçlar çıkmıyor. Kadınlar daha çok anaokullarına yönlendiriliyorlar. Diğer işlere pek verilmiyorlar. Ancak Van'da, kadınlarla ilgili işsizlik de ortada bir şey. Tekstil fabrikası açılmıştı, orada çalışan kadınlar vardı, ama kapatılınca onlar da işsiz duruma düştü."

İSTİHDAM ORTAMI YARATILMALI
Van'da kadınlara yönelik istihdam ortamı yaratılması gerektiğini anlatan Ölmez, şunları kaydetti: "Bir kere mesleki kurslar olmalı ve bunların sayısı artırılmalı. İş-Kur'a başvurunun yaş ve eğitim anlamında belli kriterleri var, bize başvuranların çoğu da bu kriterlerin dışında kalan kadılar. Kursların dışında her kadının çalışabileceği, hatta ereklerin de çalıştığı iş ortamları oluşturulabilir. Tekstil kentin faaliyete geçirilmesi, sanayi kuruluşlarında kadın çalışana fazla yer verilmesi. Hatta iş için kadın kotası dahi düşünülebilir. Nasıl ki siyasette kadın kotası var, iş çevreleri iş konusunda da herkesin yeteneğine göre bunu bir kültür haline de getirebilir. İşe alınan erkek kadar kadın da alınabilir." (Adil Harmancı - Prestij Gazetesi)

Editör: Wan Haber