Birçok gölet, baraj, dere ve şelalenin donmasına neden olan soğuklar, kent merkezinde de etkisini sürdürüyor. Kent merkezinde gece sıcaklığı sıfırın altında 16 dereceye kadar düşerken, bazı ilçelerde ise sıcaklık eksi 40’lara kadar düştü.

Aşırı soğuklar nedeniyle vatandaşların yollarda yürümekte bile zorlandığı kentte, hastaneler de dolup taşıyor. Son günlerde hasta sayısında yüzde 100 artış olduğunu belirten Lokman Hekim Van Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Bakır Tuna, hastaların genellikle soğuk algınlığı, nezle ve grip şikayetliyle geldiğini söyledi. Son dönemlerde gribal enfeksiyonların çok fazla yaygınlaştığını dile getiren Dr. Tuna, “Yaşlı, diyabet ve tansiyon gibi kronik hastalığı olan veya bebek yaşta olan hastaları gördüğümüz zaman tabi ki bunları daha fazla önemsiyoruz. Bunlarda tahlil göndermek zorunda kalıyoruz. Çünkü gribal enfeksiyonlar bu yaş gruplarında veya kronik hastalığı olanlarda ölümcül olabiliyor. Bu nedenle bu gruplar, takiplerini daha sık yaptığımız hasta gruplarıdır” dedi.

Son günlerde hasta sayısının iki katına çıktığını ifade eden Tuna, “Hastalarımız genellikle bizlere ateş, üşüme, titreme veya boğaz ağrısı şikayetleri ile başvuruyorlar. Bunlar genellikle viral enfeksiyonlarla başlayan ama bizim bu bölgede en çok gördüğümüz viral enfeksiyonlar üzerine binen bakteriyal enfeksiyonlar olduğu için hastalarda genellikle antibiyotik tedavisi uygulamak zorunda kalıyoruz. Daha önceleri 40- 50 hastaya bakarken şimdi ise 70-80 hastaya bakıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bazı vatandaşların doktora gelmeden eczanelerde antibiyotik tedavisine başvurduğunu ve bunun yanlış olduğunu dile getiren Tuna, “Doktor görmeden bu tarz antibiyotik veren eczaneler zaten suç işlemiş oluyorlar. Biz istiyoruz ki; hastalarımız bu tür şikayetlerde eczanelerden çok doktorlara gelerek tedavilerini yapmalarıdır. Bunun yanında özellikle kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın, bu tür enfeksiyonların bulunduğu ortamda maske takmasını öneriyoruz. Ayrıca beslenme, ellerin bol bol yıkanması ve kişisel temizlikte bu hastalığa yakalanmama da önemli rol oynuyor” şeklinde konuştu.

Lokman Hekim Van Hastanesi Başhekimi Operatör Dr. Mesut Pekmez ise, özellikle son günlerde hastanedeki poliklinik ve acile gelen hasta sayısında ciddi bir artışın olduğunu ifade ederek, “Havaların aşırı soğuması, özellikle çocuk ve kronik hastalığı bulunanlarda soğuklarla beraber artan gribal enfeksiyonların üzerine zatürre olarak bilinen hastalıklardan dolayı poliklinik sayımızda artış mevcut. Bu grupta dönem dönem hasta sayısı artma ve azalma göstermektedir. Yılbaşı sonrasında artan hasta sayısı daha sonra azaldı. Ancak son birkaç gündür aşırı soğuklar nedeniyle hasta sayımızda yine artış oldu. Biz elimizden geldiğince servis anlamında, yoğun bakım anlamında ve poliklinik anlamında bu konuları dikkate alarak hizmetlerimizi arttırarak devam ediyoruz” dedi.

Aşırı soğuklardan dolayı yürümekte bile zorluk çektiklerini ifade eden vatandaşlar ise, uzun zamandan beri böyle bir soğukla karşılaşmadıklarını ifade ettiler.
Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü yetkilileri de, sıcaklığın yarından itibaren 8 ila 10 derece arasında artacağını belirttiler. 

Editör: Wan Haber