Son yılların en önemli konuları arasında gösterilen “e-devlet” ve “siber güvenlik” alanında yapılacak çalışmalar 9 Eylül’de tanıtılacak. Toplantıya Ulaştırma Bakanlığı döneminde başından sonuna kadar emeği geçen Başbakan Binali Yıldırım ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan katılacak.

İki eylem planında da önemli maddelere yer verilecek. Siber güvenlik eylem planında (2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı) milli kritik altyapı envanterinin çıkarılması yer alıyor. Eylemin hayata geçirilmesi hâlinde enerji, finans, iletişim, su ve ulaştırma gibi çeşitli sektörleri anlatan kritik altyapıların siber saldırılarla can ve mal kaybı yaşatmasının önüne geçilmesi için adım atılmış olacak.

Bunun yanı sıra planda, siber güvenlik denetimine uluslararası standartlarda mevzuat oluşturulması, kurumların sadece saldırılara değil kullanıcı hataları ve afetlere karşı da önlem alması için düzenlemeler yapılması, kurum yöneticilerinin siber güvenlik farkındalığının artırılması, siber güvenlik konusunda işinin ehli personeller yetiştirilmesi, kamuda siber güvenlik uzmanı istihdamı için mevzuat desteği sağlanması gibi faaliyetlerin yer alması bekleniyor. Siber güvenlik konusunda koordinasyonu sağlayacak güçlü bir otorite oluşturulması, siber güvenlikte dışa bağımlılığın azaltılması gibi çalışmalara da planda yer verilecek.

ŞEFFAFLIK ARTIRILACAK

15 Temmuz darbe girişiminden 4 gün sonrasında Resmî Gazete’de yayınlanarak resmiyet kazanan ancak yoğun gündemde yer bulamayan 2016-2019 E-Devlet Eylem Planı’nda da önemli çalışmalara girişilecek.

Kamunun bütçe harcamalarının izleneceği bir portal oluşturularak, şeffaflığın artırılması amaçlanıyor. Eylem planında yer alması beklenen bu maddenin hayata geçmesiyle vatandaşlar, özel sektör üyeleri ve STK’lar bütçelerin nasıl değerlendirildiğini görebilecek. Yine aynı planda kamu yatırımları ve bu yatırımların gerçekleşmelerinin izlenebileceği bir portala yönelik de eylem bulunuyor.

Eylem planıyla e-devlet sisteminin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi aşamalarında katılımcı bir çalışma yapılacak. Kullanıcıların memnuniyetine göre bir mekanizma getirilecek.

Bunun yanı sıra e-devlet sisteminin engelli vatandaşlara kullanımına göre yeniden düzenlenmesi de eylem planında yer alıyor. Bunların yanı sıra düşük miktarlı bazı dava işlemleri, araç edinme ve kullanma işlemleri, veraset işlemleri, vatandaş statüsünün değişimine yönelik işlemlere yönelik de bazı faaliyetlere girişilmesi bekleniyor. Önemli faaliyetlerden biri de kamu entegre veri merkezlerinin kurulması olacak.

Türkiye Gazetesi

 

Editör: Wan Haber