Taylandlı internet kullanıcıları, Siber Suçlar Yasası'nın, amacının dışına çıkarak, Kraliyet Ailesi karşıtı siyasi içerikli sitelerin yasaklanması için bir araç olarak kullanıldığını savundu.
2007'de yürürlüğe giren yasa, genel olarak kamu güvenliğini ve ulusal çıkarları tehdit eden, terör propagandası yapan ve muzır yayınların yer aldığı internet sitelerinin kapatılmasına imkan sağlıyor. Bununla birlikte kullanıcılar, yasanın, söz konusu içeriğe sahip siteleri yasaklamakla birlikte, ağırlıklı olarak Kraliyet Ailesi aleyhine içerik ve verilerin bulunduğu siteleri hedef aldığını iddia ediyor.
Thammasat Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, ülkede, yasanın yürürlüğe girdiği 2007 yılı Temmuz ayı ile Aralık 2011 tarihleri arasında toplam 81 bin internet sitesi yasaklandı. Araştırmanın en dikkat çekici noktası ise, kapatılan sitelerin yüzde 75'inin Kraliyet Ailesine "hakaret niteliğinde" içeriğe sahip olması.
İnternet Güvenliği ve Düzenleme Ajansı (ETDA) Sözcüsü Chaichana Mitrpant, konuya ilişkin düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, "Bu yasaya niçin ihtiyaç duyuyoruz? Bu yasanın olmaması gerektiğini tartışan pek kimse olduğunu sanmıyorum. Yasa var ama siber suçlar her yerde" ifadelerini kullandı.
Thammasart Üniversitesi Hukuk Fakültesi araştırmacılarından Sawatri Suksri ise, "İstatistikler siber suçlar yasasının, siyasi kriz dönemlerinde farklı amaçlarla kullanıldığını gösteriyor. Rakamlar, yasanın, belli içeriğe sahip internet sitelerini hedef almak için suistimal edildiğini ortaya koyuyor" dedi. Suksri, "Bu yasa önemli, bunu vurgulamak zorundayız çünkü ifade özgürlüğümüzü etkiliyor. Bu yüzden yasanın reforme edilmesi lazım, aksi takdirde daha büyük problemlerle karşı karşıya kalırız" diye konuştu.
Google'ın Güneydoğu Asya Bölüm Başkanı Ann Lavin ise, kanun ve düzenlemelerin çok iyi tanımlanmış olması gerektiğini belirterek, "İnsanların bunu anlayabilmesi lazım. (Thammasat Üniversitesi'nin yayınladığı) bu rapor karşılaştığımız zorlukları gösteriyor" ifadelerini kullandı.
(İHA-OK-D)

10.01.2013 11:54:35 TSI

Editör: Wan Haber