Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden, Türkiye'de yaklaşık 18 milyon sigortalı çalışan ve 10 milyon emekli bulunduğunu ifade ederek kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin önemine dikkat çekti. Gelişmiş ülkelerde dört çalışanın bir emekliye baktığını, Türkiye'de ise iki çalışanın bir emekliye baktığını da belirten Vali Erden, "Sigortalı çalışan sayımızı hızlı bir şekilde 25 milyona çıkarmamız gerekiyor" dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uşak İl Müdürlüğü "Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları" konulu konferans düzenledi. Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta Sosyal Güvenlik Kurumu Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Açıkgöz ile SGK İç Kontrol Daire Başkanı Serdar Türkeri, yaptıkları sunumla sosyal güvenlik reformu ve teşvik uygulamaları hakkında katılımcılara bilgi verdiler. Konferansı; Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden, İl Garnizon Komutanı Fuat Kömürcü, Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Ali Bayram, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, UTSO Başkanı Mustafa Kuvvet, İl Genel Meclisi Başkanı Ali İhsan Uzun, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve davetliler izledi. SGK İl Müdürü Kenan Şenol, kayıt dışı ile mücadelenin önemini ve isteğe bağlı sigortalılık hakkında yürüttükleri çalışmalara değindi.
SGK'YA DESTEK OLMAMIZ LAZIM
Türkiye'nin 2008 yılında sosyal güvenlikte ciddi bir reforma gerçekleştirerek üç kurumu tek çatı altında topladığını ifade eden Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden, konuşmasında reformların devam etmesi için kuruma destek verilmesi gerektiğini söyledi. SGK'nın reformla vatandaş odaklı hizmet anlayışı benimsemeye başladığını ve kayıt dışı ile daha etkin mücadele etmeye başladığını kaydeden Vali Mehmet Ufuk Erden, "Hayatın gerçeği olan sosyal güvenliğe önem vermeliyiz. İnsanın çalışma döneminden sonraki yaşam daha önemli hale geliyor. Sosyal güvenlik kavramı bu açıdan çok önemli. Devletimiz 76 milyon insanı mutlu bir hayat sunabilmek için her alanda düzenlemeler yaptı. Bunların en önemlisinden biri de sosyal güvenlik reformu oldu. Devlet olarak kardeşliği ve huzuru temin etmeye çalışıyoruz. Her gün onlarca insan kapımıza geliyor, emeklilik için bilgi ve yardım talep ediyor ama emekli olabilecek yaşta olmalarına rağmen kayıt dışı çalıştıkları için prim günlerinin eksik olduğunu görüyoruz. Kayıt dışı olmasaydı bu insanlarımız daha mutlu bir hayat sürecekti. SGK bütün sorunları kökten çözüm üretebilmek için yeni bir yapılanma geçirdi. Standartlar için tek çatı altında birleşti. Bu kurumumuza destek vermeliyiz. Gelişmiş ülkelerde dört çalışan bir emekliye balarken ülkemizde iki çalışan bir emekliye bakıyor. Bu tabloyu değiştirmemiz gerekiyor. Son aldığım rakamlara göre ülkemiz genelinde yaklaşık 18 milyon 500 bin civarında sigortalı çalışan var. 10 milyon emeklimiz var. Bizim hızlı bir şekilde sigortalı çalışan sayımızı 25 milyona ulaştırmak durumundayız. Bunu başarabilirsek genel bütçeden kuruma aktarılan pay azalır ve yatırımlara aktarılan pay artar. Bu da ülkemizin daha hızlı kalkınmasına katkı sağlar" dedi.
UŞAK'TA 52 BİN 736 KİŞİ SİGORTALI OLARAK ÇALIŞIYOR
SGK İl Müdürü Kenan Şenol açılış konuşmasında sosyal güvenlik kültürünün önemine dikkat çekerek ildeki sigortalı çalışan sayısında son 10 yılda yüzde yüz 50 artış olduğunu söyledi. Sosyal Güvenlik olgusunun Türk toplumunda çok eski bir geçmişe dayandığını da ifade eden Kenan Şenol, "2002 yılında ilimizde 21 milyon 82 olan sigortalı çalışan sayımız Ekim 2012 itibariyle 52 bin 736 kişiye yükselmiştir. 10 yıldaki artış yüzde yüz 50 olarak gerçekleşmiştir. Yine Uşak nüfusu 2002 yılında 322 bin iken 2012 sonu itibariyle 342 bine yükselmiştir. Son 10 yılda nüfus artışı yüzde 6 iken sigortalı çalışan sayısı yüzde yüz 50 artmıştır. Aralık sonu itibariyle de çalışan sigortalı sayısı 54 bin 248'e yükseldi. İlimizde sigortalı çalışan sayısı artmaya devam ediyor. Biz SGK olarak bunun yanı sıra kayıt dışı ile etkin bir mücadele sürdürüyoruz. İsteğe bağlı sigortalılığın da artması için köylerde çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmaların olumlu yansıyacağını düşünüyoruz" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından kayıt dışı ekonominin önlenmesi ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Sosyal Güvenlik Kurumu Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Açıkgöz, "Bir milyon 500 bin insanı denetimlerle kayıt altına almayı başardık. Kayıt dışı ile mücadele sosyal güvenlik harcamalarındaki açığı da azalttı. 2000'li yılların başında yüzde 53 olan kayıt dışı ekonomi yapılan çalışmalarla bugün yüzde 40'ın altına düştü. Etkin mücadele devam edecek. Her bir puan kayıt dışının ülkeye maiyeti 650 milyon TL'dir. Eğer kayıt dışını yüzde 15 seviyelerine indirebilirsek SGK zarar etmeyen bir kurum haline gelecek. Gelişmiş ülkelerde de kayıt dışı ekonomi yüzde 8 ile 15 arasındadır. Ülkemizin 2023 vizyonuna paralel olarak önemli çalışmalar yürütüyoruz. Sağlık alanında da ciddi çalışmalar var. Gereksiz ilaç tüketimi ve gereksiz hastane müracaatlarını engellemeliyiz. Çünkü gereksiz ilaç kullanımı giderleri arttırıyor " dedi.
SGK İç Kontrol Dairesi Başkanı Serdar Türkeri ise sunumunda teşvik uygulamaları hakkında bilgi vererek ülke genelinde 5 puanlık prim teşvik uygulamalarından 7 milyon 199 insanın ve yaklaşık bir milyon işyerinin yararlandığını bildirdi. Türkeri ayrıca 2012 sonu itibariyle sona eren 5084 sayılı teşvikten 49 ilde toplam 45 bin 962 işyerinin ve 878 bin kişinin yararlandığını belirterek uygulamanın hazineye maliyetinin yaklaşık 5 milyar TL olduğunu söyledi.
(KY-İK)

11.02.2013 15:22:03 TSI

Editör: Wan Haber