Akyazı Belediyesi konferans salonunda, 'Sosyal Güvenlik Reformu'nun Getirdiği Yenilikler' ve 'Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları' konulu konferans düzenlendi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı ve SGK Yönetim Kurulu üyesi Şemsi Bayraktar ve Akyazı Ziraat Odası Başkanı A. Şener Bayraktar'ın yaptığı bilgilendirme toplantısına sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, mali müşavir ve muhasebeciler ile esnaflar katıldı.
Son yıllarda yaşanan değişimlerle kurumun bir üyesi olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren SGK Sakarya İl Müdürü Nurten Canbasoğlu, "Güçlü olmayan ülkelerde huzursuzluklar ve istenmeyen olayların yaşandığın hepimiz biliyoruz. Bu nedenle SGK olarak kayıt dışı ile mücadele ediyoruz. Kurum olarak bizler sizlerin haklarınızı koruyoruz. Bu konuda yapılan denetimler toplumu yaşatmak içindir" dedi.
Ev sahibi olarak konuşma yapan Akyazı Ziraat Odası Başkanı Şener Bayraktar ise, "SGK ağını genişletmek kayıt dışını önleme çalışmalarını önemsiyor ve destekliyoruz. Vatandaş olarak bizimde görevlerimiz var. Yüksek primlerden şikayet ediyoruz. Bunun ortadan kalkması için kayıt dışının asgariye inmesi gerekir. Bu konuda bizler de ödediğimiz primlerin doğru kullanılması için SGK'ya katkı vermeliyiz" dedi.
SGK kayıt dışılığın önlenmesi konusunda ciddi çalışmalar yapıldığını belirten TZOB Genel Başkanı ve SGK Yönetim Kurulu Üyesi Şemsi Bayraktar, "Kayıt dışılıkla mücadele çalışmalarına destek veriyoruz. Bu çalışmalarla kayıt dışı ekonomi yüzde 51'lerden yüzde 40'lara düştü. Prim gelirlerimiz artıyor, artık gelirlerimizle giderlerimizi karşılamaya başladık, en büyük hedefimiz kayıt dışılığı yüzde 15'e düşürmek. Yakaladığımız ivmeyi düşürmeden devam edeceğiz. En fazla kayıt dışılık yüzde 85 oranla tarımda. Bunun en önemli kesimini kadınlar oluşturuyor. Kadınlarımız için çeşitli yönetmelikler yaparak, bu sorunu çözmek istiyoruz. Bağ-Kur ile ilgili bazı kanunları geçirmeyi başardık ve bu kesimin durumunu iyileştirdik" dedi.
Bayraktar, kayıt dışı ile mücadelede denetim gücünün artırıldığını ifade ederek, mükelleflerin vergi yükünü azaltarak ve mücadeleyi sürdürerek kayıt dışılığın azaltılabileceğine dikkat çekerek, "Denetimler yapılırken küçük esnafı da dikkate almak gerekir. Eğer denetimlerde ipin ucu kaçarsa bu küçük esnafımızın bitmesi anlamına gelir" dedi.
SGK'nın mükemmel çalışmalar yaptığını vurgulayan Bayraktar, "Çocuklarımıza konuyla ilgili kitaplar dağıtıyor ve bilinçli bir nesil yetişiyor. Türkiye'nin her yerinde SGK merkezleri açılıyor. Bu, vatandaşların ayağına gidiyoruz demektir. Sağlıkta müthiş bir suistimal var. Bundan bahsetmek istemiyorum ama çok büyük bir suistimal var. Bunun için de avuç içi tarama sistemi geliyor. SGK'nın bu problemleri aşması lazım. Aksi takdirde çiftçinin, emeklinin, çalışanın sorunlarını halletmemiz mümkün değil. Bunun için problemlerimizi mutlaka halletmemiz gerekiyor" diye konuştu.
(AY-UU)

06.02.2013 18:17:55 TSI

Editör: Wan Haber