Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, SGK kapsamında çalışıp işsiz kalan sigortalıların yararlandığı işsizlik fonundan, iflas eden esnaf sanatkarların da yararlanmasını istedi.
SGK Mersin İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'SGK Reformunun Yansımaları ve SGK Teşvik Uygulamaları' konulu konferansta konuşan Dinçer, sosyal güvenlikten beklentilerinin hep en üst seviyede olduğunu söyledi. Daha önce Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'un ayrı ayrı kuruluşlar olarak hizmet verdiğini hatırlatan Dinçer, "Tabi biz esnaf olduğumuz için Bağ-Kur bize hizmet veriyordu. 5510'dan önce Bağkur'lu esnafımız ve iş dünyamız büyük acılar çekti. Esnaf eskiden ilaçlarını kendi parası ile alıyordu. Acil bir durumda hastanelere başvuran Bağkur'lu esnafımız hastane kapılarından çevriliyordu. Ama çok şükür artık kurumda çalışan müdür arkadaşlarımızın ve meslek kuruluşundaki başkanların büyük gayreti ile bu olay artık aşılmaya başlandı. Artık 3 kurumun birleşmesi sağlıkta çok ciddi iyileştirmelere sebep oldu. Bugün esnafımız artık özel olsun, devlet olsun ya da üniversite hastaneleri olsun hepsinden en iyi şekilde yararlanıyor. Sağlıkta çok önemli bir yere geldik. Bunu inkar etmemek lazım" dedi.
Dinçer, çalışan emeklilerden yüzde 15 destek primi kesintisi yapılarak üreten ve çalışan insanların cezalandırıldığını da belirterek, bu haksız uygulamanın kaldırılmasını beklediklerini söyledi. Dinçer, "Emekli çalışanlarımızın aldığı maaşlar ortada. Bu insanlar eşinin bileziklerini, evinin eşyasını, ahırdaki öküzünü satarak emekli oldu. Bunların bir kısmı geçinemediği için çalışmaya devam ediyor. Devletine vergisini veriyor, yanında çalıştırdığı işçinin sosyal güvencesini yatırıyor. Ama devlet diyor ki,'sen üretime katkı sunuyorsun, sen istihdama katkı sunuyorsun, seni cezalandırıyorum.' Böyle bir uygulamayı haksız buluyoruz ve kaldırılmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Konuşmasının devamında SGK kapsamında çalışan sigortalıların işsiz kaldığında işsizlik fonundan yararlandığını hatırlatan Dinçer, şöyle devam etti; "Bizim 4-b kapsamındaki (devredilen Bağ-Kur) esnafımız, hayatı boyunca çalışır, kendi primini cebinden öder, yanında çalıştırdığı kişinin sigortasını yatırır. Ama bu esnafımız çeşitli sebeplerden dolayı iflas edip, işyerini kapattığında devletten hiçbir destek alamıyor. Bizler iflas eden esnafımızın işsiz kalan sigortalılar gibi yeni işyeri açıncaya kadar işsizlik fonundan yararlanması konusunda çalışma yapılmasını umut etmekteyiz."
(HSK-Y)

17.01.2013 13:56:11 TSI

Editör: Wan Haber