Aksaray Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Saffet Çalışkan, doğum izninin 16 haftadan 24 haftaya çıkartılacağını, maddi durumu yetersiz olan annelere kreş yardımı yapılacağını ve çocuk sayısınca emeklilikte aranan yaş sınırının kademeli bir şekilde indirileceğini ifade etti.
Çalışmaların tamamlanması ve yürürlüğe girmesi halinde planlanan yenilikleri anlatan Çalışkan, "Ülkemizde nüfus artışı 2011 yılında yüzde 13.5 olduğu halde geçtiğimiz yıl bu oran düşerek yüzde 12 olarak gerçekleşmiştir. Şu anda ülkemizde 65 yaş üzeri nüfusun genel nüfusa oranı yüzde 7,5. Ancak yapılan çalışmalarda 2023 yılında bu oranın yüzde 10'u geçerek yüzde 10.2 olacağı düşünülmekte" dedi.
Tüm bunların dikkate alınarak kadın istihdamının işe kazandırılması adına bazı çalışmaların yapıldığını belirten Çalışkan, "Bu düşüncede satır başlarıyla verecek olursak, öncelikle doğum izninin 16 haftadan, 8 doğum öncesi, 8 doğum sonrası olmak üzere bunun 12'şer haftaya, toplam 24 haftaya çıkartılması düşünülüyor. Doğum iznine ayrılan kadının doğumdan sonra işe devam etmesi zorunlu hale getirilecek. Yine kadına doğumdan sonra 3 ile 6 yıl esnek çalışma söz konusu düşünülüyor. Memur olan annelerin ücretsiz doğum iznindeki geçen süreleri intibaktan değerlendirilmesi yine gündemde. Ailelere yapılacak çocuk yardımı rakamları belirlenmedi bu konu da düşünülüyor. Ayrıca kreş açma kamu da zorunlu, özelde biliyorsunuz 150 ve üzeri kadın işçi çalıştıran iş yerlerinde kreş zorunluluğu varken, bu kadın erkek ayrımı yapmadan 200 eleman çalıştıran iş yerlerine kreş açma zorunluluğu düşünülüyor. Yine maddi durumu yetersiz olan annelerin kreş yardımı şu anda düşüncede taslak olarak 300 TL olarak düşünülmekte. Şu anda biliyorsunuz 5510 sayılı yasa kapsamında sigortalı çalışan bir anne için, 4A kapsamında 2 çocuğa kadar 2'şer yıldan toplam 4 yol borçlanma hakkı verilmekte. Yine bu taslakta borçlanmanın artırılması söz konusu. 2 çocuktan daha fazla çocuk için. Bir diğer düşüncede şu, çocuk sayısınca kadınların emeklilikte aranan yaşının kademeli bir şekilde indirilmesi söz konusu. Bütün bunlardaki amaç şu; kadın istihdamının iş gücüne kazandırılması. Biliyorsunuz yüzde 23'ten yüzde 31'e çıkartılmış oldu şu anda reel olarak. Buradaki amaç yüzde 38'lere çıkartılması hedefleniyor. Anne ne kadar çocuğunun yanında kalırsa o kadar sağlıklı, sıhhatli ve neslimize yaraşır bir nesil yetiştiririz diye düşünüyorum. Yani bir çocuğun en az 2 yıl annenin emzirmesi gerekiyor. Tüm bunlar düşünülerek bu süreler hesap ediliyor. Burada amacımız hem sağlıklı nesil yetiştirmek, hem de genç nüfus artışını teşvik etmek" diye konuştu.
(YC-AH-ÖZ-Y)

19.02.2013 15:35:19 TSI

Editör: Wan Haber