Sosyal Güvenlik Kurumu, ülke genelinde her vatandaşın sosyal güvence sahibi olabilmesi ve sigorta hizmetlerinin daha modern şekillerde sunulabilmesi amacı ile yeni nesil dünya standartlarına uygun hizmet politikaları ile birlikte pek çok değişikliği de beraberinde getirmektedir. Özellikle de 2006 senesinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kurulmasıyla birlikte sigorta sistemlerinde, sağlık sigortalarında ve sosyal güvence hizmetlerinde pek çok yeni değişikliklerde gerçekleştirildi.

 

Bunlar arasında çok köklü şekilde olarak nitelendirilebilecek pek çok yenilikte gerçekleştirilerek, sigorta hizmetlerinde dünya kalitesinin yakalanarak, vatandaşların yaşam standartlarının, refah seviyesini ve yaşam kalitesinin daha ileri seviyelerde olması amaçlanmaktadır. Bu nedenle de son birkaç yıl içerisinde hiç alışık olunmayan düzeyde ve kapsamda sigorta sistemlerinde değişiklikler ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye’de bulunan vatandaşların daha kaliteli ve daha modern bir yaşam standardına sahip olabilmesi amacı ile sigorta ve sosyal güvence hizmetleri sunmakta olan bir devlet kurumudur.

 

2006 senesinde Türkiye’de sağlık, sigorta ve sosyal güvence sistemlerinin modern dünyanın standartlarına erişebilmesi ve vatandaşların karşılanamayan ihtiyaçları için yetersiz kalan hizmet sistemlerinin iyileştirilmesi amacı ile kurulmuştur. 2006 senesinde aktif olarak çalışan vatandaşların bağlı bulundukları SSK, BağKur ve Emekli Sandığı gibi sigorta sistemleri Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında bir araya getirildi. Böylece vatandaşların alacakları sigorta hizmetlerinin daha kaliteli ve daha modern bir şekilde sunulabilmesi sağlanmaktadır. Türkiye’de vatandaşların daha kaliteli ve daha sağlıklı çalışma alanlarında daha güvenli bir şekilde çalışabilmeleri, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri ve çalışma haklarının en etkili şekilde savunulabilmesi amacı ile sigortasız olarak işçi çalıştırılması yasal olarak yasaklanmıştır.

 

Bu nedenle de günümüz modern Türkiye’sinde artık her işçinin zorunlu olara iş vereni tarafından yaptırılacak bir sigortaya bağlı olarak çalışması gerekmektedir. Çalışanlar bu sayede ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilme ve diğer sosyal güvence imkanlarından yararlanabilme olanağına sahip olabilmektedir. Sigorta sistemleri için en önemli avantajlardan birisi de elbette ki emeklilik hakkını elde edilebilmesi ve emeklilik hayatının garanti altına alınabilmesidir. Böylece vatandaşlar emekliliklerinde de sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilme ve emekli maaşı ile daha refah seviyesi yüksek bir yaşam sürebilme imkanına sahip olabilmektedir. Ancak vatandaşların çalışmaya başlayacakları yerde işe giriş işlemlerinin kesinlikle işe başlamadan önce yapılması gerekmektedir.

 

İşveren tarafından yapılması zorunlu olan bu işlemin, vatandaşların işe başlamalarından en geç bir gün öncesinde yapılmış olması gerekmektedir. Bu konuya dair bazı istisnai durumlar olsa da kesinlikle bu kurala iş verenler tarafından dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi durumlarda ise iş veren ve iş yerine Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çeşitli yaptırımlar gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle iş verenlerin ya da yetkili kişilerin mutlak suret ile zamanında bu SGK işe giriş işlemini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu işlem günümüz modern teknikleri sayesinde artık sadece birkaç dakika içerisinde kurum binasına gidilmesine gerek kalmadan yapılmaktadır.

 

Türkiye’de sigortalı olarak çalışmaya başlayacak olan vatandaşların sigortalarının aktif hale gelebilmesi için mutlak suret ile SSK işe giriş işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Bu işlem internet üzerinde yer almakta olan Sosyal Güvenlik Kurumu online hizmet uygulaması ile çok kolay ve çok hızlı bir şekilde sadece birkaç dakika içerisinde günün herhangi bir saatinde yapılabilmektedir. Kişinin işe başlamadan en geç bir gün öncesine kadar internet üzerinde yer almakta olan bu Sosyal Güvenlik Kurumu online hizmet uygulaması üzerinden iş veren ya da iş veren tarafından yetkilendirilmiş bir kişi tarafından online olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderiminin yapılması gerekmektedir.

 

 

Editör: Wan Haber