Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, Türkiye'de önemli bir sorun teşkil eden kayıt dışıyla mücadelede önemli yol katettiklerini belirterek, yaklaşık 1,5 milyon kişiyi kayıt altına aldıklarını ifade etti.
Konya'da düzenlenen ve 2 gün sürecek olan SGK 2012 Yılı Merkezi Eylem Planı Değerlendirme Toplantısı'nın açılışında konuşan SGK Başkanı Fatih Acar, kurumun 2012 yılı içerisinde hayata geçirdiği hizmetleri anlattı. Acar, yaklaşık 22 yıldır söylenilen ama bir türlü hayata geçirilmesine cesaret edilemeyen intibak sorununun bu dönemde çözüldüğünü belirterek, "Yaklaşık 2,5 milyon dosya tozlu raflardan çıkarılarak, arkadaşlarımızın büyük özverisiyle sonuçlandırılmıştır. Ve bugün geldiğimiz noktada artık 2000 yılı emeklilerimiz intibak zamlarını almaya başladılar. Çok şükür bu insanların duasını almak bile her şeye değerdir diye düşünüyorum" dedi.

"E-REÇETE SİSTEMİ GELİŞMİŞ AVRUPA ÜLKELERİNDE BİLE YOK"
2012 Ocak ayına gelindiği zaman endişe ettikleri konulardan birinin de 9,1 milyon yeşil kartlı olduğunu kaydeden Acar, "9,1 milyon yeşil kartlı kurumumuza geliyor. Acaba ne olacak, bir sıkıntı yaşanacak mı? Bunlarla ilgili gelir testi çalışmaları tamamlanmış ve çok şükür bugün geldiğimiz noktada sağlıklı bir şekilde noktalandı. Ayrıca biometrik kimlik doğrulama sistemini özel ve üniversite hastanelerinde uygulamaya başlayacağız dediğimizde kimse inanmamış, siz bunu nasıl yapacaksınız diyordu. Çok şükür şu anda 20 ilimizde biometrik kimlik doğrulama yöntemimiz hayata geçti. 1 Ocak itibariyle biz bunu geçirmeyi planlamıştık ancak üniversite hastanelerimizdeki talebin karşılanmaması nedeniyle bir mağduriyet olmaması bakımından 81 ildeki projeksiyonumuzu 1 Nisan'a erteledik. E-reçete de kimse inanmıyordu. Şu anda iddia ediyorum gelişmiş Avrupa ülkelerinin hiçbirisinde bu uygulama yok. Biz dün itibariyle yüzde 92 oranında artık kağıt reçeteyi kaldırdık ve e-reçete sistemi üzerinden işlemlerimizi yapıyoruz. Niye yüzde 100 değil, çünkü yüzde 8'lik kısım zaten acil işlemler, kurum hekimlikleri, yani e-reçete yazma zorunluluğu olmayan kalemler. Şunu söyleyebiliriz bugün geldiğimiz noktada; artık yüzde yüz çok şükür e-reçete sistemini sağlıklı bir şekilde hayata geçirmiş bulunmaktayız" diye konuştu.

"1,5 MİLYON KİŞİYİ KAYIT ALTINA ALDIK"
Nüfus ortalaması yüzde 1.8 oranında artarken, aktif sigortalı sayısı artış oranının 2010 yılından itibaren yüzde 7.3 seviyesine ulaştığını dile getiren Acar, "2008 yılında 15 milyon 41 bin aktif sigortalı sayısı Ekim 2012 itibariyle 18 milyon 256 bin 292'ye ulaşmış. Bizim en önemli hedeflerimizden bir tanesi de kayıt dışıyla mücadele. Bu anlamda izlediğimiz yöntem strateji bilgilendirici ve yol gösterici bir yöntemdir. 2008-2012 yılları arasında toplam 1 milyon 465 bin 242 tescilsiz sigortalıyı tescilli hale getirmiş olduk. Kayıt dışı çalışanı kayıt altına almış olduk. 1,5 milyona yakın kişiyi kayıt altına almış olduk. Her bir puanlık kayıt dışılığın prim karşılığı 650 milyon TL, yani 10 puanlık bir azalış gerçekleştirdiğimiz zaman 6,5 milyar TL'lik bir kaynağı kuruma, ülkemize kazandırmış olacağız. İnşallah bizim özellikle kayıt dışılık tarımda çok ciddi anlamda. Yüzde 25 olan kayıt dışı istihdam oranını biz 2020'lerde yüzde 15'lere düşürmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
(SA-FM-CC-Y)

19.01.2013 12:37:56 TSI

Editör: Wan Haber