19 Ocak 2013 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren emeklilik sonrası ticari bir faaliyet yürütenlerin ödemesi gereken sosyal güvenlik destek primini ödemeyenler için bu borçlarını yapılandırmalarına imkân tanındı.
Sosyal Güvenlik Kurumu Muğla İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, emekli olduktan sonra ticari bir faaliyeti nedeniyle Bağ-Kur kapsamında sigortalı olan mükellefler, 28 Şubat 2013 tarihine kadar olan Sosyal Güvenlik Destek Primi borçlarını 31 Mayıs 2013 tarihine kadar SGK İl Müdürlüklerine başvurarak yapılandırabilecekler. Tahakkuk eden borçlar gecikme cezası ve gecikme zammı silinerek Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık değişim oranları basit usulde uygulanmak suretiyle tahsil edilecek tutar hesaplanacak. Peşin ödemenin seçilmesi halinde hesaplanacak olan tutar 31 Mayıs.2013 tarihine kadar anlaşmalı bankalara ödenmesi gerekiyor. Borçların taksitle ödenmek istenmesi halinde 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri seçilebilecek. Taksitler iki ayda bir ödenecek. Taksitle yapılacak ödemelerde, hesaplanacak borca TEFE-ÜFE oranlarının eklenmesi ile ortaya çıkacak tutarlar taksit sayısı oranındaki faiz uygulaması çarpılıp taksit sayısına bölünmesi sonucunda ödenecek taksitler hesaplanacak. İlk taksit tutarı 31 Mayıs 2013 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. Taksit sayısına göre uygulanacak faiz oranı 6 eşit taksit için 1,05, 9 eşit taksit için 1,07, 12 eşit taksit için 1,10 ve 18 eşit taksit için 1,15.
Yapılandırma hakkında daha fazla bilgi almak için vatandaşların www.muglasgk.gov.tr adresinde bulunan canlı destek butonuna tıklayarak karşılarına çıkacak olan operatöre canlı şekilde sorularını sormaları ve cevap almaları mümkün olacak.
(BT-MB-İK)

19.02.2013 10:17:09 TSI

Editör: Wan Haber