Yozgat'ta özel bir hastanede sezaryenle doğum yapan ve kanaması durması için elektrikli ısıtıcıyla sıcak tutulmak istenirken 2 bacağı yandığı iddia edilen kadın, sevk edildiği üniversite hastanesinde 74 gün sonra hayatını kaybetti. Hastane yönetimi, suçlamaları kabul etmedi.
Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesine bağlı Köseli beldesinde oturan Zeynep Sağlam (21), 1 Kasım 2012 tarihinde eşi Ercan Sağlam ile hamilelik döneminde sürekli gittiği Yozgat'taki özel bir hastaneye geldi. Burada 3 Kasım 2012'de sezaryenle Mehmet Baran adını verdikleri bebek dünyaya getiren Zeynep Sağlam'ın kanaması durmadığı için önce rahmi alındı, ardından elektrikli ısıtıcıyla vücut ısısı dengede tutulmaya çalışıldığı ve bu sırada bacaklarında yanık oluştuğu iddia edildi. Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 74 gün tedavi gören ve geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden 21 yaşındaki Zeynep Sağlam'ın ağabeyi Mehmet Tok, kardeşinin ölümünden özel hastaneyi sorumlu tuttu. Tok, "Kardeşimin gebelik döneminde sürekli olarak takibini bu hastane yaptı. Doğum sırasında ise hastaneye yatan kardeşime üç gün üst üste suni sancı uygulandı. Ancak kardeşim normal doğum yapamadığı için sezeryen ile doğuma karar verildi. Doğum sonrası kardeşim bebeğini kucağına aldı. Fakat 10 dakika sonra kanamalar durmadı diye tekrar ameliyata alındı. Ameliyatta da kan durdurulamayınca rahminin alınmasına karar verildi ve rahmi de alındı. Daha sonra doktorlar kardeşimi Kayseri'ye sevk etmeye karar verdiler. Bu sırada kardeşimin vücut ısısı düştüğü için ısıtıcı kullanılmış ve bacaklarında yanıklar oluştu. Kardeşim kanamadan değil bu yanıktan dolayı oluşan enfeksiyondan hayatını kaybetti" dedi.
Kardeşinin bacaklarında yanık olduğuna dair hastane raporu bulunduğuna değinen Tok, "Kardeşim hastanede tedavi gördüğü sırada bacaklarındaki yanıktan dolayı ayağa kalkamadığı için yaraları da iyileşmedi ve buna bağlı olarak pıhtı atarak hayatını kaybetti. Biz sorumluların cezasını çekmesini istiyoruz, biz bu işin peşini bırakmayacağız" diye konuştu.
Hastane yönetimi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise adı geçen hastanın 01 Kasım 2012 tarihide sancılı gebe olarak geldiğini ve hastaneye yatırıldığı belirtilerek, "Hasta 2 gün süre ile izlendi doğumun normal doğum olmaması üzerine sezeryanla doğum yapılmaya karar verildi. 3 Kasım 2012 tarihinde ameliyat yapılarak doğum geçekleştirildi. Ancak doğum sonrası bir komplikasyon gelişerek, hastanın kanında pıhtılaşma olmadı. Dikiş yerlerinde kanamalar meydana geldi. Bunun üzerine biz hastayı tekrar ameliyata alarak hastamıza gerekli kan takviyeleri yaptık. Rahimde kanama devam etmesi üzerine hastanın yakınlarıyla görüşülerek rahmi alındı. Buna rağmen kanama yine durmayınca hastamızı bir kadın doğumu uzmanı, genel cerrah ve anestezi uzmanı gözetiminde Kayseri'ye sevk ettik. Kayseri'de tedavi altına alınan hastayla irtibatımızı kesmeyerek sürekli takip edip hastanın durumu hakkında bilgi aldık ve kendisi ile de görüştük. Hastanın hastanemizde kaldığı müddet içerisinde hastanemiz tıbbi olarak yapılması gereken bütün tıbbi müdahaleleri yapmıştır. Kayseri'de yapılan tedavide de yine hastanın kanamasının durmaması üzerine günlerce kan takviyesi yapılmıştır ve tedavisi 74 gün sürmüştür" denildi.
Hastanın bacağında yanık konusunun tamamen abartıldığı kaydedilen açıklamada, "Hastanın Kayseri'ye sevki sırasında kan seviyesinin düşmesine bağlı olarak üşümemesi için uzaktan ısıtıcı ile ısıtılmaya çalışılmış sol bacağın üst kısmında kızarıklık oluşmuştur. 3. derece bir yanık olması tamamen yalan ve yanlıştır, gerçeği yansıtmamaktadır. Hasta, hastanemiz tarafından takip edilen ve sorulu bir gebelik dönemi yaşayan bir hastaydı. Hasta hastanemiz tarafından takip edilmiş ve gebelik sırasında 3-4 defa hastaneye yatırılarak yapılan tedaviler sayesinde gebeliği 9 aya tamamlanmıştır. Hastanemizde hasta için her türlü tıbbi müdahalelerin zamanında ve ivedikle yapılmasına rağmen sonucun bu şekilde olması bizleri derinden üzmüştür. Hastamıza rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz" denildi.
(ÖE-AÖ-Y)

31.01.2013 16:30:46 TSI

Editör: Wan Haber