Kütahya'dan sorumlu İzmir Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Birgül Ayman Güler, özelleştirme kapsamında 20 Aralık'ta satışa çıkarılacak olan Kütahya Seyitömer linyit işletmesi ve termik santralinin satılmasının halkın yararına olmadığını savundu.
Güler, Seyitömer linyit işletmesinin verimli çalışan, sorunsuz ve en karlı işletmelerden olduğunu ve 2011 yılı itibariyle 160 milyon TL kâr yaptığına dikkat çekerek "AKP gelecekte bu yaptıklarının hesabını tarih önünde vermek zorunda kalacaktır. Cumhuriyetin zor ve çetin zamanlarda kurduğu devasa işletmelerin pervasızca satılmasının sorumluluğu çok ağır olacak" dedi.
İşletmenin mevcut üretim kapasitesinin 30 yıl yeteceğini belirten Güler, şöyle konuştu: "İşletmenin mevcut üretim kapasitesiyle yaklaşık 30 yıl yetecek; 176 milyon ton kömür rezervinin bulunduğunu, işletmenin mevcut üretim kapasitesi ve ortalama kârı göz önüne alındığında, bu işletmenin özelleştirilmesinden aktarılacak rantın büyüklüğü ortaya çıkmaktadır"
Güler, özelleştirmelerin binlerce çalışanın sendikasız kalmasına neden olacağını da dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Siyasal iktidar bu uygulamalarla hem kamu birikimlerini özel sektöre peşkeş çekmekte hem de örgütlü mücadeleyi baskı altına almayı hedeflemektedir. Bu kapsamda Seyitömer linyit ve termik santral işletmelerinde binlerce sendikalı işçinin örgütlü yapısı da olumsuz etkilenecek."
Kütahya Seyitömer linyit madenlerinin ve termik santrallerin özelleştirilmesinin ulusal çıkarlarımızla bağdaşmadığını dile getiren Güler, alelacele satışa da bir anlam veremediklerini söyledi.
Güler, Hükümetin yangından mal kaçırır gibi üç beş gün içinde böylesine büyük ve karlı yatırımları satışa çıkarmasının anlaşılamaz olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Seyitömer Linyit İşletmesi, Türkiye Kömür İşletmeleri'ne bağlı bir kuruluş iken 1 Kasım 2012 tarihinde Elektrik Üretim Anonim Şirketi'ne(EÜAŞ) bağlandı. Zaten Seyitömer Termik İşletmesi de EÜAŞ'e bağlı bir işletme. Böylece tek partide iki işletmeyi birden satışa çıkardılar. Satış kararını da 3 Kasım'da Resmi Gazete'de yayımlayan Hükümet, 5 Kasım'da da 20 Aralık diye satış takvimini açıkladı."
Güler, linyit madenlerinin özelleştirilmesinin Türkiye'nin enerji sorununun çözümüne katkı da sağlamayacağını belirterek, açıklamasını şöyle sonlandırdı: "Termik santrallere kömür sağlayan linyit madenlerinin özelleştirilmesi, ülkemizin enerji sorununun çözümüne herhangi bir katkı sağlamayacağı gibi aksine enerjide dışa bağımlılığı artırarak sorunların büyümesine ve çıkmaza girmesine neden olacaktır. Çünkü; geçmiş özelleştirme deneyimleri bize göstermektedir ki, özelleştirme uygulamaları, halkın çıkarlarıyla örtüşmemektedir. Enerjide dışa bağımlı politikalarla her geçen gün daha da pahalı elektrik kullanmak zorunda kalan halkımız, artan yoksulluğu ile bu yükün altından kalkamaz hale gelmektedir."
(HD-HO-Y)

05.12.2012 15:50:08 TSI

Editör: Wan Haber