AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, sosyal güvenlik destek primleri borçları konusunda esnaf ve sanatkarları uyardı.
19 Ocak 2013 tarih ve 28533 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6385 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına dair Kanun ile yeni düzenlemeler getirildiğini söyleyen Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, emekli olan ve ticari faaliyet yürütenlerin ödenmemiş sosyal güvenlik destek primleri borçları için 2013 yılının Mayıs ayı sonuna kadar başvurmalarının halinde borçlarının yeniden yapılandırılarak 36 ay taksitle ödenebileceğini söyledi.
Sevimçok, "19 Ocak 2013 tarih ve 28533 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6385 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına dair Kanun ile yeni düzenlemeler getirilmiştir. 1 Ekim 2008'den önce Sosyal Güvenlik Kurumu'na kayıt ve tescili yapılan sigortalılardan, sigortalılık başlangıç veya bitiş tarihi değişenlerin daha önceden tespit edilmiş gelir basamakları ve bu basamakların yükselme tarihleri değiştirilemeyecektir. Bu sigortalılardan, tescil tarihi daha eski bir tarihe alınanların eski tescil tarihi ile yeni tescil tarihi arasındaki sigortalılık sürelerine ilişkin gelir basamağı, ilk defa tescil edildiği tarih itibarıyla seçtiği veya intibak ettirildiği basamak olarak kabul edilecektir" dedi.
Bu durumdaki kişilerin hizmet süresi kazandığı için basamak yükseltmeyeceğinden basamak farkından doğan prim borçlarını da ödemeyeceklerini kaydeden AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, şunları söyledi:
"Kendi sigortalılığı bulunduğu halde, başkası üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlananlara Ocak 2012 tarihine kadar çıkarılan veya çıkarılacak sağlık harcamalarına ilişkin borçlar ise affedilecektir. Genel sağlık sigortalısı ya da bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında olanlardan, hak etmediği kapsamda sağlık hizmeti alanların 31 Ocak 2012 tarihine kadar verilen sağlık hizmetleriyle ilgili borçları, ilgililerin açtıkları davadan vazgeçmeleri halinde tahsil edilmeyecek ve kendi adına zorunlu sigortalı olduğu halde anne-baba veya çocuklarının üzerinden sağlık hizmeti alan Bağ-Kur'lularımız ise Ocak 2012'den önce SGK tarafından kendilerine çıkarılan borçları ödemeyeceklerdir. Lise ve dengi öğrenim okullarında öğrenim gören öğrencilerin liseyi bitirdikten sonra anne veya babası üzerinden sağlık hizmetinden yararlanan çocuklarımızsa 20 yaşını aşmamak kaydıyla 120 gün (4 ay) süreyle sağlık hizmetinden yararlanabileceklerdir. Bu durumda olan değerli esnaf ve sanatkarlarımızın bir an evvel Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurmalarını önemle rica ediyorum."
(SK-Y)

28.01.2013 11:17:05 TSI

Editör: Wan Haber