Mehmet Ali Birand, Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine katılan medya, siyaset ve spor dünyasından isimler, dostları Birand'ı anlattı.
Gazeteci Ali Kırca, Mehmet Ali Birand'ın çok eski bir arkadaşı olduğunu belirterek, "Aradan iki gün geçti, hâlâ alışamadık. Ekranlarla hâlâ görüntüleri yayınlanırken, sanki arşiv değil, o sunuyormuş gibi" dedi.
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise, "İki Mehmet Ali Birand vardı. Birincisi, dost Mehmet Ali Birand. Özel sohbetlerinde çok özel bir dosttu. Yayında ise başka bir Birand vardı. Yayında kim olursa olsun en zor soruları sormak için çaba gösterirdi. Yayına çıkmadan önce kimle yayın yapacaksa detaylı çalışırdı" diye konuştu.
BDP Milletvekili Sırrı Sakık da, Mehmet Ali Birand'ın tabuları yıkan, halkların dostu, önemli bir şahsiyet olduğunu söyledi.
CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Mehmet Ali Birand'ın müthiş bir hayat hikayesi olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Olağanüstü insanlık macerasını yaşamış bir insandı. 2-3 yaşlarında bir acıyı yaşamış ve hayatı boyunca onun kalıntıları ile mücadele etmiş, hastaneler ve ameliyatlar hayatının bir parçası olmuştu. Böyle bir insanın başarıyı yakalaması, dünyanın her yerinde müthiş bir insan olayı"
Mehmet Ali Birand'ın koyu bir Galatasaray taraftarı olduğunu belirten Abdürrahim Albayrak da, "O bizi hiç yalnız bırakmadı. Trabzonspor deplasmanında beraberdik. Biz hiçbir zaman onu unutmayacağız, hep yaşatacağız" ifadelerini kullandı.
Sanatçı Yılmaz Erdoğan, Türkiye'nin bir denge unsuru ve 'barıştırıcı'yı kaybettiğini vurguladı.

"HEPİMİZ İÇİN ÇOK ACI"
CHP'li Altan Öymen Mehmet, Mehmet Ali Birand'ın ölümünden sonra bir 'halk kahramanı' olduğunun anlaşıldığını belirtirken, duayen sunucu Halit Kıvanç ise Birand ile tanışmasını şöyle anlattı:
"50 sene önce ben Milliyet'te Sami Kohen ile aynı odada otururken bir genç geldi. Masa getirdiler, odaya sığmadı. Daha ufak bir masa geldi. O gencin adı Mehmet Ali Birand idi. Öz evladım gibiydi. O odaya bir genç hanım geldi, patronun yakını, bugün de eşi Cemre hanım."
Birand'ın yetiştirdiği isimlerden Cüneyt Özdemir de, "Bizim ağabeyimizdi. Onun yanında yetiştik. Türk basınında az olan bir şeyi yapıyordu. Gazetecilerin önünü açan bir ağabey idi. Ama her şeyden öte, en çalışkan, en iyi gazetecilerden biriydi. Bu yüzden yıllarca başına gelmeyen kalmadı" şeklinde konuştu.
Cenazeye elinde güllerle gelen, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ise, "Hepimiz için çok acı" diyerek duygularını dile getirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Milletimizin, medya dünyasının maşı sağolsun. Medyamızdan bir yıldız daha kaydı. Bir ekol olarak kabul ettiğimiz, bir çok öğrenci yetiştiren bir insandı. Özellikleri ile farklılığı ile anılacak" diye konuştu.

"ONUN HABERLERİNİ GÜVEN DUYARAK İZLEDİK"
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, Mehmet Ali Birand'ın Türk gazeteciliğin için çok önemli bir isim olduğuna dikkat çekerek, "Yazıları ve kitapları ile döneme damga vurdu. Bazen olayların perde arkasını onun yazılarından öğrendik. Halka doğru haber vermek için çaba harcardı. Onun haberlerini güven duyarak izledik dinledik" ifadelerini kullandı.
Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, son 1.5 yılda Birand ile beraber çalıştıklarına dikkat çekerek, "Galatasaraylılığı bilinen bir şey. Son Trabzonspor maçında deplasmanda beraberdik. Braga maçında da orada beraberdik. İyi bir Galatasaraylı, iyi bir ülke insanıydı" dedi.
(ÖFA-OK-Y)

19.01.2013 15:55:06 TSI

Editör: Wan Haber