TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi’nce, Sevda Tepesi’nde ve Şişli Endüstri Meslek Lisesi alanında yapılaşmaya izin veren imar planlarının iptal edildiği kaydedildi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi’nden gercekleşen açıklamada, kamuoyunda Sevda Tepesi olarak önde gelen ve Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu’nun 22 Kasım 2012 tarih ve 2012/4 sayılı kararı ile onaylanan Üsküdar Kandilli Mahallesi, 945 ada, 12 parsele ait 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği’nin oda tarafından 25 Şubat 2013’te dava konusu edildiği açıklandı.

sevda tepesi

Bu imar planları ile Boğaziçi Alanı’nda sahil şeridinde, öngörünüm bölgesinde kalan ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nda yeşil alan olarak korunması gerekliliği açıklıkla ifade edilen Sevda Tepesi’nde özel kişilere ayrıcalıklı haklar tanındığı savunulan açıklamada, Boğaziçi Kanunu’na, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırı olduğu halde yapılaşmaya izin verildiği öne sürüldü.

Beyanatta , odanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Üsküdar Belediyesi’ne karşı açtığı İstanbul 1. Yönetim Mahkemesi’ndeki davada Sevda Tepesi’nde yapılaşmaya izin verecek ve Boğaziçi alanında telafisi mümkün olmayan tahribata yol açacak imar planlarının 30 Eylül’de iptal edildiği vurgulandı.

Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi

Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin yer aldığı arazi üzerinde AVM ve rezidans gibi fonksiyonlarla yoğun bir yapılaşma öngören imar planlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 2 Ekim 2013’te onaylandığı belirtilen açıklamada, odanın bunu 10 Ocak’ta yargıya taşıdığı anlatıldı.

Beyanatta , Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na açılan ve İstanbul 8. Yönetim Mahkemesi’nde görülmüş olan davada bundan önce planın yürütmesinin durdurulduğu belirtilerek, ancak bakanlıkça 19 Eylül’de yeni bir imar planının onaylanarak yürürlüğe girdiği kaydedildi.

Bahsi geçen imar planlarının 25 Kasım’da oda tarafından tekrardan yargıya taşındığı ve İstanbul 3. Yönetim Mahkemesi’nde dava sürecinin devam ettiği belirtilen açıklamada, İstanbul 8. Yönetim Mahkemesi’nin 31 Ekim’de verdiği 2014/1582 sayılı son kararıyla Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ne ait hazırlanan bu imar planını iptal ettiği kaydedildi.

İptal kararlarının 18 Aralık’ta tebliğ edildiği dile getirilen açıklamada, “İlgili yargı makamlarının dava konusu imar planlarına ait vermiş oldukları iptal kararları, Sevda Tepesi’nin kentin göz bebeği Boğaziçi’nde kıymetli bir yeşil alan olarak korunması ve kentsel donatılar anlamında çok fazla yetersiz bir alanda olan Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin kamusal amaçlarla kullanımına devam edilmesi açısından son derece önemlidir” söylendi

Editör: Wan Haber