Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Genel Başkanı Fevzi Apaydın, "Ehliyet almak kadar ucuz ve masrafsız hiçbir şey yok. Önce vatandaş sürücü kursundan belgeyi alıyor, emniyete gidiyor, bu belgeyi ehliyete dönüştürüyor ve ondan sonra eşinden dostundan aldığı paralarla taksi alıyor, otomobil alıyor, minibüs alıyor. Alıyor, gerek şehir içerisinde, gerekse şehirlerarasında taşımacılık sektörüne giriyor. Buna bir 'dur' denilebilmesi için taşımacılık yasası çıkarıldı. Çıkarıldı ama uygulaması çok zor oldu. Halen bitmiş değil" dedi.
Servis esnafının sorunları TŞOF'un düzenlediği toplantıda masaya yatırıldı. Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen Servis Aracı İşletmeleri Esnaf Odası başkanları, toplantıda yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek çözüm istedi. TŞOF Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıya TŞOF Genel Başkanı Fevzi Apaydın, TŞOF Başkanvekili Hasan Topçu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Yolcu Taşımacıları Daire Başkanı Zafer Dağlar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Ankara Ulaştırma Bölge Müdürlüğü'nü temsilen Sibel Doğruer, Emniyet Genel Müdürlüğü Uygulama-Denetleme Dairesi Başkan Yardımcısı Ufuk Göksel ve çok sayıda oda başkanı katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan TŞOF Genel Başkanı Apaydın, TŞOF olarak bütün taşımacılık teşkilatının üst kuruluşu olduklarını belirterek, "İçimizde yük taşıyanlar var, yolcu taşıyanlar var, öğrenci servisi yapanlar var, işçi servisi yapanlar var. Karayolları üzerinde tüm taşımacılık alanında sektörel kuruluşlarımız var" dedi.
Taşımacılık sektöründeki boşluğun 2004 yılında yürürlüğe giren 4925 sayılı yasa ile doldurulduğunu aktaran Apaydın, yasanın ulaşım alanına ve kendilerine çok uymadığını söyledi. Yasanın uyarlanması için 2 ayda bir genelgeler geldiğini ifade eden Apaydın, yasanın genelge ile maddelerinin değiştirildiğini vurguladı. Apaydın, "Taşımacılık sektörü Türkiye'de boş bir alandı. Ehliyet almak kadar ucuz ve masrafsız hiçbir şey yok. Önce vatandaş sürücü kursundan belgeyi alıyor, emniyete gidiyor, bu belgeyi ehliyete dönüştürüyor ve ondan sonra eşinden dostundan aldığı paralarla taksi alıyor, otomobil alıyor, minibüs alıyor. Alıyor, gerek şehir içerisinde, gerekse şehirlerarasında taşımacılık sektörüne giriyor. Buna bir 'dur' denilebilmesi için taşımacılık yasası çıkarıldı. Çıkarıldı ama uygulaması çok zor oldu. Halen bitmiş değil" diye konuştu.
Birçok kez bölgesel toplantılar yaptıklarını ve toplantılarda en çok sorunlu olan alanların servis taşımacılığı ve yolcu taşımacılığı olduğunu aktaran Apaydın, "Bu bölge toplantılardan alınan neticeyi burada bir noktalayalım. Bu arkadaşlarımızı davet edelim ve Ankara'da bir toplantı yapalım. İlgili kişileri de davet ederek bunlara bir çözüm bulalım dedik. Çünkü bu sadece taşıma sektöründe çalışanların değil, bu uygulamaya koyanların da işidir. Amacımız sizlerden gelen sorunlara cevap verebilmek" dedi.
TŞOF Genel Başkanı Fevzi Apaydın'ın yaptığı açılış konuşmasının ardından oda başkanları yaşadıkları sıkıntıları aktardılar. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Yolcu Taşımacıları Daire Başkanı Zafer Dağlar ve Emniyet Genel Müdürlüğü Uygulama-Denetleme Dairesi Başkan Yardımcısı Ufuk Göksel oda başkanlarının sorularına cevap verdi.
(TB-CC-Y)

10.01.2013 13:46:39 TSI

Editör: Wan Haber