BDP, HDP ve Van'daki sivil toplum örgütleri öncülüğünde düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi için binler, Van Altaylı Parkı yanında bulunan alanda toplandı. Miting öncesi belirlenen iki noktada Maraş ve Sixke caddeleri yol ayırımı ile Beşyol mevkisinde bulunan Dabbaoğlu Parkı'nda yapılması planlanan yürüyüşe polis izin vermedi. Polis yurttaşları tek tek alana alarak, kitlesel yürüyüşe izin vermedi. Ayrıca alanın 2 noktasında kurulan arama noktalarında, mitinge katılanların üzeri arandı. Kitlenin yoğunluğuna rağmen, polis kitleyi sadece iki noktadan almak istemesi kitle ile polis arasında gerginliğe neden oldu. Alan üzerinde sürekli iki helikopterlerin gezmesi dikkat çekerken, çok sayıda polisin zırhlı araçlarla alanı adeta ablukaya alması dikkat çekti. 

Tüm bunlara rağmen, alan yeşil, sarı, kırmız flamalar, PKK bayrakları ile PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri ile donatıldı. Alanda "Barış direnişin zaferidir", "Denenmeyen tek yol kaldı: Barış", "Ölüm değil çözüm istiyoruz", "Salvegera yekemin a Şoreşa Rojava em silav dikin", "Özgürlük önderlik ile barışa yürüyoruz", "Bi rihê Newrozê em bi ber aştiyêke bi rûmet ve dimeş in", "Em şoreşa Rojava silav dikin" pankartları açılırken, sık sık, "Bijî aşitî", "Barışın mimarı Öcalan'a bin selam", "Bijî Serok Apo", "Şehîd namirin" sloganları atıldı. 

Kutlama demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başlarken, "Ey Reqîp" marşı okundu. Açılış konuşmasını yapan Tertip Komitesi Başkanı Ömer Işık, "1 Eylül Dünya Barış Günü'ne özellikle Ortadoğu coğrafyasında savaş çığırtkanlığının yapıldığı bir dönemde giriyoruz" diyerek, STÖ'ler olarak hem içerde hem dışarıda her türlü savaşa karşı olduklarını dile getirdi. Mitinge katılan BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, BDP milletvekilleri Mülkiye Birtane, Esat Canan, Nazmi Gür ve Özdal Üçer, BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve MYK üyesi Ayhan Karabulut, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP MYK üyeleri Nimet Sezgin, Saadet Becerikli, BDP PM üyeleri Ramazan Yıldız ve İhsan Coşkun, bölge il ve ilçe belediye başkanları halkı selamladı.

Miting MKM sanatçılarının ezgileri eşliğinde çekilen halaylarla devam etti. DİHA

""

""

""

""

""

Editör: Wan Haber