Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü Kastamonu İl Şube Müdürlüğü tarafından, "2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü" nedeniyle sergi düzenlendi.
Barutçuoğlu Alışveriş Merkezi 2'inci katında düzenlenen sergide, sulak alanların tanıtımı yapıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü Kastamonu İl Şube Müdürlüğü Mühendislerinden Ferda Tarhan Duman, sulak alanların yeryüzünün en zengin ve en üretken yaşam alanları olduğunu söyledi.
Duman, Ramsar Sözleşmesi olarak bilinen "Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi", 1971 yılı Şubat ayında İran'ın Ramsar kentinde imzalandığını hatırlatarak, "Sözleşmenin imzalandığı 2 Şubat tarihi, sulak alanların korunmasının önemine kamuoyunun dikkatini çekmek üzere 1997 yılından bu yana "Dünya Sulak Alanlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı.
Türkiye, Ramsar Sözleşmesi'ne 17 Mayıs 1994' ten itibaren resmen taraf olmuştur. Sulak alanlar bakımından Avrupa ve Ortadoğu'nun en önemli ülkelerinden biri olan ülkemizde, toplam alanı 1 milyon hektarın üzerinde, 250 civarında sulak alan bulunmaktadır. Bu alanların 9'u (Sultan Sazlığı, Seyfe Gölü, Burdur Gölü, Manyas (Kuş) Gölü, Göksu Deltası, Akyatan Lagünü, Kızılırmak Deltası, Uluabat Gölü ve Gediz Deltası) Ramsar Listesi'ne dahil olmak üzere 71'i uluslararası öneme sahiptir. Ancak, ne yazık ki 1 milyon 300 bin hektarın üzerinde sulak alanımız sonuçları hiç düşünülmeden çeşitli amaçlarla kullanılmak üzere kurutulmuştur.
Derinlikleri genelde 6 metreye kadar olan sığ göl, lâgün, deltalar, korunaklı kıyılar, su dolaşımına sınırlı olan bölgeler sulak alan olarak nitelendirilir. Sulak alanlar, yerli ve kıtadan kıtaya göç eden milyonlarca göçmen kuşun okyanusları aşmadan önce yumurtlama, yavru çıkarma ve mevsimlik yaşama yerleri olduğu için, ekolojik açıdan son derece önemli habitatlardır. Tespit edilen 457 kuş türünün bulunduğu ülkemizdeki sulak alanlar, özellikle göçmen türler için yaşamsal öneme sahiptir. İçinde bulunduğumuz yüzyılda, dünya sulak alanlarının yüzde 50'si çeşitli nedenlerle yok edilmiştir.
Oysa sulak alanlar, kuşlar için yuva olmanın yanında bulundukları bölgenin su rejimini ve iklimini dengeleyen, tortu ve zehirli maddeleri alıkoyarak ya da besin maddelerini kullanarak suyu temizleyen, balıkçılık, tarım, hayvancılık, saz üretimi ve rekreasyonel kullanımlar açısından yüksek ekonomik değere bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayan çok zengin biyolojik çeşitliliğe sahiptirler. Sulak alanlar ekosistemin bir parçasıdır. Yok olmaları ekosistemin bozulması demektir.
Balıkçılık başta olmak üzere, hayvancılık, saz kesimi ve rekreasyonel faaliyetlere sağladığı imkânlar nedeniyle yüksek bir ekonomik değere sahip olan sulak alanlarımız, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlarlar. Sulak alanlar Kompleks doğal sistemler olup, yeryüzündeki başka hiç bir yaşam ortamıyla karşılaştırılmayacak ölçüde işlev ve değerlere sahip olduklarından, yaşamın vazgeçilmezleridir. Unutulmamalıdır ki; sulak alanlar, yeryüzünün en zengin biyolojik çeşitliliğine sahip ekosistemleridir ve yaşamı mümkün kılan şey de biyoçeşitliliktir" dedi.
Dünya Sulak Alanlar Günü etkinlikleri çerçevesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü Kastamonu İl Şube Müdürlüğü'nce Barutçuoğlu Alışveriş Merkezi'nin 2'inci katında fotoğraf sergisi düzenlediklerini açıklayan Duman, "Sulak alanlarımızın tanınması, bu alanlarda koruma bilincinin artırılması, eko turizmin geliştirilerek ülke ekonomisine fayda sağlanması hedeflenmektedir. Sergi 3 gün boyunca ziyaret edilebilir. Ayrıca yıl boyunca ilkokul ve ortaokullarda "Biyolojik çeşitlilik, Sulak Alanlar Konulu Eğitim" verilerek öğrencilerde doğa koruma bilincinin arttırılması hedeflenmektedir" diye konuştu.
(Vİ-SA)

03.02.2013 10:13:06 TSI

Editör: Wan Haber