Hakkari'de hüküm süren olumsuz hava şartlarına karşı hayatta kalma çabası içinde olan serçeler, kış şartlarına adeta meydan okuyor.
Hakkari'de kentsel dönüşümün yaygınlaşması toprak evlerin azalması ve yerine çok katlı binaların yer alması üzerine yuva bulamayan serçeler ağaç dallarının arasına girerek soğuklardan korunmaya çalışıyorlar. Önceki yıllara oranla sayıları her geçen gün azalan serçeler, dondurucu soğuklara adete meydan okuyorlar. Yörede "Cücka sivanda" olarak isimlendirilen ve genel olarak toprak evlerin damlarında veya duvarlarındaki oyuklarda yaptıkları yuvalarla yaşayan serçeler, yuva bulamadığı için karla kaplı ağaç dallarının arasına girerek yaşam mücadelesi veriyorlar.
Bazı vatandaşlar ise yaban hayatına karşı daha duyarlı olunması gerektiğini belirtiyorlar. Metin Yalçın isimli vatandaş "Kış aylarında aç kalan kuşlar için ailelerin pencerelerinin dış tarafına ekmek kırıntıları bırakması gerekiyor. Böylece kuşlar yiyecek sıkıntısı çekmekten kurtulmuş olacakları gibi bizler de sevap kazanmış olacağız" dedi.
(FT-MET-Y)

07.01.2013 14:32:44 TSI

Editör: Wan Haber