Kütahya'nın Simav ilçesinde, jeotermalli seracılığın geliştirilmesi ve mevcut alanların genişletilmesini hedefleyen Belediye Eynal Kaplıcaları bölgesinde verim alınamadığı için 7 yıldır atıl vaziyette bekletilen E-13 isimli derin sıcak su kuyusunda bakım ve temizleme çalışması başlattı.
Bakım, onarım ve temizleme çalışmalarının olumlu sonuçlar vermesi üzerine 7 yıldır susan E-13 derin sıcak su kuyusunun yeniden faaliyete geçmesi belediye ve bölgede jeotermal enerjiden yararlanarak 400 dekarlık kapalı alanda sebze üretimi gerçekleştiren seracıları sevindirdi.
248 metre derinlikten çıkan sıcak su buharının yeniden yeryüzüne çıkmasını "Dev Uyandı" şeklinde yorumlayan seracılar çalışmalarından dolayı Belediye Başkanı Kasım Karahan'a teşekkürlerini bildirmek için bölgede sade bir tören düzenledi.
Dualar eşliğinde koç kurban eden seracılar kendilerine her hususta destek sağlayan Belediye Başkanı Kasım Karahan ve ekibine teşekkür etti.
Başkan Karahan, uzun uğraşılar sonucu E-13 jeotermal enerji kuyusundan elde edilen 110 derecelik saniyede 25-30 litre debisi bulunan termal suyun bölgedeki seralarda kullanılacağını bildirdi.
Eynal Kaplıcaları Bölgesinde 400 dekarlık kapalı bir alanda yapılan seracılığı geliştirmek ve yaygınlaştırmayı hedeflediklerini ifade eden Başkan Karahan, "E-13'ün yeniden faaliyete geçmesi bizi cesaretlendirdi. Sera alanlarını iki katına çıkarmanın hesaplarını yapacağız. Seracılık Simav ekonomisinin can damarını oluşturuyor. Bu sektöre destek vermek zorundayız" dedi.
Kuyunun yeniden uyanmasıyla 400 dekar sera alanının 700 dekara çıkabileceğine vurgu yapan 4 Eylül Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Keldi, hormonsuz ürünleriyle ünlü Eynal Kaplıcalarındaki sera bölgesinde belediyenin gayretli çalışmaları sonucu enerji diye bir sorunları kalmadığını bildirdi. Belediyeden bölgede sera alanlarının genişletilmesini beklediklerini ifade eden Başkan Keldi, "Geçmişte olduğu gibi bundan sonra da bize maddi ve manevi desteğini sürdüreceğine inandığımız Başkanımız Sayın Kasım Karahan'a üyelerim adına teşekkür ediyor şükranlarımı sunuyorum. Bundan sonra bize düşen bol bol üretim yaparak istihdamı artırmak ve ilçe ekonomisine katkı sağlamak olacaktır. Önümüz açıldı" şeklinde konuştu.
(MY-EFE-Y)

01.02.2013 20:27:51 TSI

Editör: Wan Haber