Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Tıp Kültür Sanat Birimi tarafından "Bir Norm Olarak Sakatlık ve Sosyal Teori" konulu konferans gerçekleştirildi.
ADÜ Tıp Fakültesi Tıp Kültür Sanat Birimi tarafından "Bir Norm Olarak Sakatlık ve Sosyal Teori" konulu konferans gerçekleştirildi. Konferansa konuşmacı olarak Türkiye'de sakatlık çalışmaları ile tanınan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yıldırım Şentürk katıldı. Konferans öncesinde ADÜ Tıp Fakültesi öğrencilerinden Ekrem Özsöz, Ebru Halıcı ve İzgü Elpeze mini bir konser verdi.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yıldırım Şentürk, Bir Norm Olarak Sakatlık ve Sosyal Teori" konulu konuşmasında öncelikle sakatların nüfusa oranının yüzde 12 olmasına ve bireylerin yaşam süreçlerinde kimi zaman sakatlık durumu yaşayabildiklerine dikkat çekerek, sakatlığın istisnai bir durum olmadığını vurguladı. Şentürk, bu yaygınlığa rağmen toplumda sakatlık alanı üzerindeki çalışmaların az olduğunu ve daha önemlisi konunun ağırlıkla teknik hizmet sağlama noktasına indirgendiğini özellikle vurguladı.
Şentürk, konuşmasını farklı kuramsal çerçevelerin sakatlığı nasıl tanımladığını ele alarak sürdürdü. Ardından gündelik hayatta sakatlığın nasıl politikleştiğini ve gerek egemen toplumsal yapıda gerekse akademide öznenin "normal" ya da "sağlam" olarak nasıl varsayıldığını gösterdi. Şentürk konuşmasında genel olarak sakatlık bağlamında toplumsal pratikleri "normal" olarak kurgulanan öznenin sorunları perspektifinde ele aldı ve egemen toplumsal pratikleri yeniden neden düşünmemiz gerektiğini irdeledi.
"SAKATLIK BİREYSEL BİR SORUNA İNDİRGENMEMELİ"
Şentürk konuşmasını, sakatlık bağlamında "tıbbi-bireysel model"in, "sosyal model"in ve "sakatlığın sosyolojisi"nin avantaj ve dezavantajlarını irdeleyerek sakatlığın bireysel bir soruna indirgenemeyeceğini belirterek tamamladı.
""Bir Norm Olarak Sakatlık ve Sosyal Teori" konferansı Yıldırım Şentürk'ün konuşmasının ardından geniş bir tartışma bölümü ile sona erdi. Toplantıya katılan öğrencilerden isimsiz alınan geri bildirimler toplantının çok yararlı olduğu yönündeydi. Öğrencilerin konferans için geri bildirim notu 5 üzerinden 4.5 oldu.
(MB-İK)

24.01.2013 10:31:49 TSI

Editör: Wan Haber