Gelişen teknoloji bir çok eski mesleğin yok olmasına da neden oluyor. Semercilik mesleği de onlardan sadece bir tanesi. Otomotiv endürstrisinin gelişimiyle birlikte hayvanların yük ve yolcu taşımacılığından kurtulması, semercilik mesleğinin sonunu getiriyor.
Köylerde ve kırsal kesimde az da olsa at ve eşekler hizmete devam ederken, semercilik mesleğini yapanların sayısı da giderek azaldı. Manisa'nın Kula ilçesinde yaşayan Şerif Akşit de son semerci ustalarından biri. 2 çocuk babası Akşit, Kula ve Selendi'nin köylerinde unutulmaya yüz tutan mesleğini yaşatmak için çaba harcıyor. 30 yıldır elinden çuvaldızı bırakmadan bu işi yaptığını ve geçimini sağladığını belirten semerci ustası, bir zamanlar sipariş yetiştirmekte zorluk çektiklerini, şimdi ise köy köy dolaşarak güçlükle iş bulduklarını söylüyor. Malzeme olarak ağaç, çuval, saz ve deri kullandığını anlatan Şerif Akşit, "Bizim gençliğimizde hemen hemen her köye ulaşım at ya da eşeklerle sağlanırdı. Vatandaşlar yüklerini de bu hayvanlarla taşırdı. O yıllarda semer yapmaya yetişemezdik. Semer tamiri yapmaktan başımızı kaldıramazdık. Şimdi ne tamir, ne de yenisini yaptıran var. Eşeği olanlar da artık çöpe atılacak hale gelen semerlerini tamire getiriyor. Semercilikle 2 çocuk okutup büyüttüm. Şimdi bırakın 2 çocuğu büyütüp okutmayı, evin masraflarını çıkaramıyorum. Bundan 10-15 yıl önce ayda 4-5 tane semer yaparken, şimdi ayda bir tane bile sipariş gelmediği oluyor. Köylere gidersem yenisini isteyen pek yok ama, tamir işleri çıkıyor ya da ikinci el semer alıyorlar" dedi.
Yeni bir meseri 150 TL'ye yaptığını sözlerine ekleyen Akşit, sön dönemde süslemede kullanılan maket semerlerin ilgi gördüğünü de belirtti.
(AÇ-ERG-Y)

08.02.2013 13:11:15 TSI

Editör: Wan Haber