Hakkari'nin Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre, 2012 yılını gerçekleştirdikleri faaliyetlerin değerlendirmesini yaparak, 2013 yılı hedeflerini açıklamadı.
Yazılı bir açıklama yayınlayan Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre, 2012 yılında yapmış oldukları faaliyetlerin ve planlamaların gerçekleşme noktasında elde ettikleri başarıların ve eksikliklerin kamuoyuyla paylaşılması noktasında çalışmalarının tamamlandığını söyledi. 2012 yılını esas itibariyle verimli bir yıl olduğunu ifade eden Töre, "Şemdinli Belediyesi açısından nitekim ön görülen çalışmaların büyük bir kısmı gerçekleşme durumu yaşandı. İlçemizin çarşı merkezini refüj ve kilit taşı kısmını yeniden yapılandırdık. Birçok mahallemizin yollarını genişletip parke taşı döşedik. Ayrıca ilçemizin kültürünü yaşatmak ve halkımızın orada boş vakitlerini geçireceği ve aynı zamanda değişik dallarda eğitim göreceği Kültür Merkezi'nin yanında ilçede bir çocuk parkı ve kadınlarımızın evde oturmaması içinde Kadım Yaşam Evi açtık. Bu yaptıklarımız neticesinde birçok yurttaşımız hem kültür anlamın da hem de yaşam anlamında birçok deneyim kazandı. Kültür merkezinde açılan gitar, bağlama, halkoyunları ve diğer dallardaki kurslarımız halen devam etmektedir ve daha da kapsamlı olması için çalışmalarımız devam edecek" dedi.
Başkan Töre, özelikle altyapı ve üstyapı noktasında mevcut sıkıntıların giderilmesi açısından hedeflerinin gerçekleşme oranının büyük ölçüde yakalandığını söyledi. Töre, "Bir diğer gerçekleşme oranımızda tabii ki hizmet üretebilirlik noktasında belediyemizin yakalamış olduğu başarıdır. Özelikle gelirlerimizin hizmete dönüştürülmesi, öz gelirlerin gerçekleşme oranı ciddi anlamda bizim performansımız açısından değerlendirecek göstergeler olarak ortaya çıkıyor. Bu anlamda özelikle bütçemizin hizmet ve personel harcamaları kısımlarının oranlaması bizim için çok ciddi bir göstergedir. Bu anlamda 2011 yılında yüzde 46 olarak gerçekleşmiş olan gelirlerimizin personel giderine olan tutarı 2012 yılında yüzde 26'ya kadar düştü. Yani bu anlamda şu sonuç ortaya çıkmaktadır. Gelirimizin sadece yüzde 26'lık kısmı personel harcamasına gitmekte, öte yandan yüzde 70-73'lük kısmını bizler Şemdinli halkına hizmet olarak geri dönüş noktasında gerçekleştirebilmiş bulunmaktayız. Bu gerçekten tahminimizin de ötesinde bir başarı olarak nitelendirebileceğimiz bir çalışma oldu. Özelikle mali disiplin sağlanması, gelir gider dengesinin tutturulması noktasında bu kalem bizim için önemli. Tabi altyapı ve üstyapı noktasında yaklaşık 15 sokağımızı yaptık. Yeniden parke taşı, altyapısı, kanalizasyon sistemin yenilenmesi noktasında bunları yeniledik. 2013 yılını Şemdinli Belediyesi olarak özelikle çevre ve sosyal kültürel faaliyetler yılı olarak planlıyoruz. Altyapı sıkıntılarımızın birçoğunu bitirdik, 2013 yılında kış şartlarının olumsuzlukları nedeniyle şu anda başlayamadığımız ve ilkbahara kadar beklettirdiğimiz bir kısım küçük çalışma dışında esaslı bir altyapı ve üstyapı işimiz kalmadığını bu yönlü olarak artık belediyemizin sosyal, kültürel ve eğitsel çalışmalara daha çok ağırlık vereceği bir 2013 planlamamız var. 2013'de ciddi projelerimiz var. Özelikle çocuk yuvası kreş olarak adlandırılan gündüz bakım evleri, yeni parklar, sağlık kabineleri, özelikle halkın koruyucu sağlık hizmetlerine dönük faaliyetler yürütmek açısından yine bir mezbahane projemiz var. Ekolojik anlamda ciddi bir sorun olan atık sularımızın arıtılması için su arıtma tesisi projemiz var. Ayrıca belediyemiz için yeni hizmet binası, kültürel ve sanatsal projelerimiz var. Bunları ilçe halkımızla birlikte gerçekleştireceğiz. Amacımız Şemdinli'yi 2013'te daha güzel ve yaşanılabilir kent haline dönüştürmektir. Bunu hep birlikte başaracağız" diye konuştu.
2013 yılında Şemdinli için yeni projeler yapmayı hedeflediklerini söyleyen Töre, "Afet Merkezi Projesi, Engellilere Akülü Araba Projesi, Sünnet Günü Projesi, Kültürel Gezi Projesi, Satranç Turnuvaları Projesi, Kablosuz internet Projesi, Engeli Çocukların Sosyal Sanatsal Gelişim Projesi, Kreş ve Bakımevi Projesi, Atık Su Arıtma Tesisi Projesi, Mezbahana Projesi, Önleyici Sağlık Merkezi Projesi, Şemdinli için yeni 2 adet park projesi, Otopark Projesi, Yüksekova Yolu Peyzaj Çalışması Projesi, Saat Kulesi Yapımı Projesi, 80 Adet Bina Boyama Projesi, Belediyemiz İçin Yeni Hizmet Binası, Dere Kuşak Çalışması Projesi, Duvar Boyama Projesi, Ekoloji Kulüpleri ve Enerji Eğitimi Projesi ve Ayakkabı Boyama Projesi gibi çalışmalarımız var. Bunları halkımızla beraber hayata geçireceğiz. Yeni bir Şemdinli için el ele vereceğiz halkımızla" şeklinde konuştu.
(AK-MSA-Y)

10.02.2013 09:42:18 TSI

Editör: Wan Haber