Kars'ın Selim İlçesi'nde kadınlara yönelik hayata geçirilen Kadın Yaşam Merkezi'nin açılışı yapıldı.
Selim Kaymakamı Erdinç Dolu, köylerden ilçeye gelen kadınların yaklaşık 3-4 saat kahve, market veya yakınlarının araçlarında beklediklerini kaydetti.
Kaymakam Dolu, Selim Müftülüğüne ait Merkez Cami altında Kadın Yaşam Merkezi açtıklarını ve bu merkezde kadınlara yönelik zaman zaman eğitici bilgilerde vereceklerini belirtti.
Köyden buraya gelen kadınların gerek hastane, gerekse benzer işleri için geri dönene kadar 3-4 saat ya dolmuşlarda, ya tanıdık köylüsünün marketinde ya da kahvede çocuklarıyla birlikte beklediklerini ifade eden Selim Kaymakamı Erdinç Dolu; "Biz dedik ki kadınlarımız kahve de, minibüste beklemesin. Sıcak bir ortamda istedikleri gibi otursunlar, çayını kahvesini içsinler. Çorbasını içsinler. İşte kütüphanesi, bilgisayar odası, mescidi, mutfağı, bebek bakım odası bunlardan faydalansınlar. Aynı zaman da malum kadınların sosyal hayattaki yerleri. Biz dedik ki haftanın belli günleri doktorlarımız gelsin, hemşirelerimiz gelsin. Kadın hastalıkları, çocuk hastalıklarıyla ilgili bilgi versinler" dedi.
SELİM'DE 600'E YAKIN OKUMA-YAZMA BİLMEYEN VAR!
Selim'de yaptıkları saha araştırmasında 600'e yakın insanın okuma-yazma bilmediğini ve bunlardan çoğunluğunun da kadın olduğuna dikkat çeken Kaymakam Erdinç Dolu; "Çünkü bizim velilerde ilçemizde yaptığımız saha araştırmasında 600'e yakın okuma-yazma bilmeyen var. Bu az, bu sayı daha fazladır. Bunun 500'e yakını kadın okuma-yazma bilmiyor ve yarısı 250'ye yakını 18-40 yaş yani genç nüfus bulunuyor. Bir başka istatistik bilgi şu anda 179 tane sürekli devamsızlık yapan öğrencimiz var. Bunların 110'nu büyük bir çoğunluğu kız çocuğu şimdi bizde bunları dikkate alarak aynı zamanda hem sıcak ortamda bulunsunlar. Hem de bilinçlendirelim, bilgilendirelim istedik. Bu amaçla Kadın Yaşam Merkezi'ni açtık" diye konuştu.
Selim Kaymakamlığı ve İlçe Müftülüğünce hizmete açılan Kadın Merkezi'nin açılışına katılan Kars Valisi Eyüp Tepe'de Selim ilçesinde çok önemli bir ihtiyacın karşılandığını söyledi.
Vali Eyüp Tepe; "Selim'de yüzde 80 itibariyle köylerde yaşayan, her günde ilçeye ihtiyaçları için gelen vatandaşlarımız var. Dolayısıyla böyle bir yerde kadınlarımızın, rahatlıkla istirahat edebilecekleri, zaman geçirebilecekleri, çocuklarla ilgilenebilecekleri mekana ihtiyaç duyulmuş. Gerçekten donatıları çok güzel, her yönüyle internet kafesinden, çocuk bakımına kadar her ihtiyaç düşünülmüş, kadınlarımızın her ihtiyacı düşünülmüş. Ümit ediyorum maksada uygun olarak burası hizmet etmeye devam eder. İnşallah kadınlarımız kendilerine sunulan bu hizmeti en iyi şekilde kullanırlar" şeklinde konuştu.
Daha sonra Kadın Yaşam Merkezi'nin açılışı dualarla yapıldı. Açılışa Kars Valisi Eyüp Tepe, eşi Emine Tepe, Selim Kaymakamı Erdinç Dolu, Belediye Başkanı Muhittin Yücel, Kars Müftüsü Mehmet Genç ve çok sayıda davetli gezildi.
Kadın Yaşam Merkezi'nde internet kafe, çocuk odası, mescit, dinlenme salonu ve mutfak bulunuyor.
(IÇ-AT-Y)

29.01.2013 14:44:52 TSI

Editör: Wan Haber