Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı" programı kapsamında Manisa'nın Selendi ilçesinde öğrenciler diş taramasından geçirilerek, diş fırçalama yöntemleri hakkında bilgilendirildi. Program sonunda öğrencilere diş macunu ve fırçası hediye edildi.
"Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı" programı kapsamında Selendi ilçe merkezi ve köylerinde bulunan yaklaşık 2 bin öğrenciye yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Selendi Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Köksal Duran, "Uygulamanın kapsamı 12 yaş altı çocuklarda koruyucu tedavi uygulamaları, florür uygulamaları, acil diş tedavi uygulamaları ve eğitim programlarını içermektedir. Tropikal florlama uygulaması, sürekli dişlerin sürme döneminde dişleri çürüğe karşı dirençli kılmak için 5 yıl boyunca aralıklarla uygulanan işlemdir. Uygulama zamanı her yıl Ekim, Ocak ve Nisan aylarıdır. Bu anlamda erken dönemde koruyucu tedavi uygulamaları ile çocukların dişlerinin daha ileriki süreçlerde çürümelerinin önlenmesi, verilen eğitimler ile de çocukların daha bilinçli şekilde diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak amaçlanmaktadır." dedi.
Öğrencilere seslenerek, diş çürüğünü önlemek için yoğurt, süt, ayran, beyaz peynir ve yumurtayı sofralarından hiç eksik etmemelerini isteyen Dr. Köksal, "Sabah kalkar kalkmaz, akşam yatmadan hemen önce dişlerin özellikle çiğneme yüzlerini daha çok olmak üzere günde en az 2 kere, 5 dakika süreyle fırçalayacağız. İçinde xylitol maddesi olan sakızları tercih edip her gün 10 dakika süreyle sakız çiğneyeceğiz. Şekerli maddeleri yiyip içerken, yudum yudum değil, bir dikişte içeceğiz. Şekerli gıdaları yedikten sonra yoğurt yiyeceğiz. Öğün aralarında acıkınca şekerli gıdalar yerine ayran içip yemiş yiyeceğiz." şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından sağlık personeli tarafından öğrencilere diş macunu ve diş fırçası dağıttıldı. Sevinçle fırça ve macunu alan öğrenciler, görevlilerin gösterdiği şekilde dişlerini fırçaladılar.
(AÇ-ÖND-Y)

27.01.2013 16:44:40 TSI

Editör: Wan Haber