Samsun'da geçen yıl yaşanan sel felaketi sonrası hazırlanan ve maliyeti 22 milyon TL olan "Sel Kontrol Uygulama" projesi kapsamında 7 bin 500 hektarlık alana 1 milyon 617 bin fidan dikilerek sele karşı önlem alınacak.
03 Temmuz 2012'de Samsun'da yaşanan sel felaketi sonrasında Orman Genel Müdürlüğü ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ekiplerinin yaptıkları incelemeler sonrasında geliştirdikleri "Sel Kontrol Uygulama" projesi Canik ve İlkadım ilçelerinde hayata geçiriliyor. Proje kapsamında, Canik ve İlkadım ilçelerinde toplam 25 köyde 7 bin 500 hektarlık alana akasya, ıhlamur, badem, ceviz ve kızılçam türlerinde 1 milyon 617 bin fidan dikilecek. Türkiye'de ilk kez kamu arazisi dışında uygulanacak projenin maliyeti 22 milyon TL.
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Sel Kontrol Uygulama projesinin yapılacağı Canik ilçesine bağlı Avdan köyünde incelemelerde bulundu. Amasya Orman Bölge Müdürü Ahmet Ceylan ve Samsun Orman İşletme Müdürü Hüseyin Özbay'dan proje hakkında bilgiler alan Valisi Hüseyin Aksoy, çalışmayla ilgili açıklamalarda bulundu.
Aksoy, "Yaşanan sel afeti sonrası, sele neden olabilecek alanlar üzerinde çalışmalar başlatıldı. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü projeleri hazırladı. Orman Genel Müdürlüğümüz ise diğer çalışmaları üstlendi. Projenin toplam işin maliyeti 22 milyon TL civarındadır. Bu kaynak teraslandırma, erozyonla mücadele ve ağaçlandırma amaçlıdır. Çalışmalarımız başladı. Bu bölge bundan sonraki çalışmalarımızda erozyonla mücadelede pilot bölgelerimizden biri olacak ve çalışmalarımız hızla devam edecek" dedi.
Çalışmaların 2013 yılı içerisinde de devam edeceğini söyleyen Vali Hüseyin Aksoy, "Ağaçlar artık bu toprakları tutarak heyelanları önleyecek ve aşağılarda bulunan yerleşim yerlerini korumuş olacak. Bu bağlamda Türkiye'de ilk kez kamu arazileri haricinde olan bir uygulama Samsun'da yapılıyor. Bu da kamu arazilerinin dışında olan tamamen vatandaşın tarım arazisinde eğer teraslanma ya da erozyonla mücadele edilmesi gereken noktalar varsa, buraları bu proje kapsamında Orman Bölge Müdürlüğümüz vatandaşımızla bir mutabakata varılması sonucunda yapacaktır" diye konuştu.
Amasya Orman İşletme Müdürü Ahmet Ceylan, "Samsun'da yaşanan sel felaketinden sonra hızla Mert Irmağı, Yılanlı Dere ve Sağır Geçit havzalarını planladık. Alanlarda çalışmalarımız başladı. Bu alanlarda vatandaşlarımızla da çalışacağız. Böylece bu havzayı selin zararlarından koruyarak taşkınları önleyeceğiz. Bundan sonra hızla çalışmalarımız devam edecek" şeklinde konuştu.
Samsun Orman İşletme Müdürü Hüseyin Özbay ise proje hakkında şu bilgileri verdi: "Sel felaketi sonrası genel müdürlükten ekipler gelerek bölgede incelemelerde bulundular. Daha sonra Yılanlı Dere ve Mert Irmağı çevresi olmak üzere iki proje çalışması yapıldı. Yılanlı Dere bölgesindeki 6 adet köyde fidan dikimi için program yapıldı. Burada fidan dikilecek alan bin 190 hektar. Dikim yapılacak yerlerden 13 hektarı köy merası, 563 hektarı orman arazisi, 613 hektarı da tarım alanıdır. Esas büyük proje ise Mert Irmağı'nda olacak. Söz konusu yerde bulunan 19 köyde 6 bin 228 hektar alanda dikim yapılacak. Bunun 2 bin 900 hektarı ormanlık alan, 228 hektarı mera, bin 190 hektarı da tarım alanıdır."
Konuşmaların ardından Vali Hüseyin Aksoy, Avdan köyü girişinde bulunan bir araziye katılımcılar ve köy sakinleri ile birlikte çam fidanı dikti.
Köylülerle bir süre sohbet eden Vali Aksoy, daha sonra köyde mezarı bulunan Tunceli'nin Ovacık ilçesinde şehit edilen Ovacık Başsavcısı Murat Uzun'un kabrini de ziyaret ederek dua etti.
(HAK-SLH-Y)

04.01.2013 14:14:39 TSI

Editör: Wan Haber