Manavgat ilçesinin Evrenseki turizm bölgesinde selden zarar gören otellerde temizlik çalışmaları devam ederken, turizmciler ile yerel yöneticiler karşı karşıya geldi.
Manavgat'ta iki gün etkili olan sağanak yağışta ilçe merkezinde Manavgat Irmağı'nın Evrenseki beldesinde Ilıca ve Kömürcüler derelerinin taşması sonucu zarar gören otellerde temizlik çalışması başlatıldı. Evrenseki beldesindeki otellerde su boşaltma çalışması yapılırken, Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu başkanlığında oluşturulan İlçe Afet Komisyonu ve Hasar Tespit Komisyonu sel sularından zarar gören turistik tesislerde incelemelerde bulundu.
Turistik tesisler kendi imkanlarıyla sel sularını boşaltıp suların ardından oluşan çamurları temizlemeye çalışırken, diğer taraftan Evrenseki Belediyesi'ne ait traktör, vidanjör ve diğer iş makineleri otellerin içerisinde ve bahçesinde bulunan suların boşaltılması için aralıksız çalışıyor. Suların boşaltılmasının ardından bölgede 15 üzerinde otelde hasar meydana geldiği, özellikle 5 otelde hasarın büyük olduğu belirtildi. Tesislerin zemin katlarında bulunan çamaşırhane, mutfak, soğuk hava depoları, teknik servisler, bürolar, kafe ve restoran bölümleri sular altında kalırken aşırı yağışta oda ve yataklar yağmurdan nasibini aldı.
Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, yaşananların altyapı yetersizliğinden kaynaklandığını söyledi. Cumartesi gecesi başlayan aşırı yağışın çok hasar verdiğini belirten Çorabatır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Metrekareye 150 kilo yağış düştü. Biz yağışın düşmesiyle ilgili tedbirleri zaten otellerimizde almıştık ama bu otellere bu kadar zarar vermesinin ana temeli bölgedeki alt yapı eksikliğidir. Bunu drene edip biz denize, ırmağa veremiyoruz. Bu konu ile ilgili valiliğe, bakanlığa, belediyelere dilekçe verdik. Bu altyapılar bizim için Türkiye turizmi için çok önemli çünkü Antalya baktığınızda Akdeniz Bölgesinin turizm çanağında rakipsiz bir yer olarak görüyoruz. Dün karşılaştığımız tabloda insanların başlarında çöp torbaları ellerinde ayakkabı var. Yabancı gelen misafirlerimizin. Çok negatif etkiledi. Maddi zararın yanında bir de işin bu boyutu var"

OLUMSUZ BİR NETİCE
Otellerin su içinde kalmasını ülke turizmi için olumsuz bir netice olarak nitelendiren Çorabatır, şunları söyledi: "Birçok fuara katılıyoruz. Geçen hafta Almanya'da idik, bu hafta Hollanda, Bratislava, Viyana gibi çeşitli turizm fuarlarına turizmciler gidiyor. Neden? Bu ülkemize bu güzel ülkeye bir tane daha nasıl misafir getirebiliriz diye uğraşırken, bu alt yapı eksikliğinden dolayı nasıl müşteriyi tutarız diye kendi aramızda çalışmalar yapmaya uğraşıyoruz. Bu olumsuz bir netice. İnşallah önümüzdeki günlerde bu alt yapı düzelir. 2013 yılı sezonunun iyi bir sezon olarak geçmesini dileriz"
Evrenseki beldesinde bir afet yaşandığını belirten Evrenseki Belediye Başkanı ve Manavgat Çevre Koruma Turizm Altyapı Tesisleri Yapma ve
İşletme Birliği (MATAB) Başkanı Recep Barut ise, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üç gün önce başlayan yağışlar aralıksız devam etti. Dün 23:00'den itibaren çok şiddetle yağdı. Belediye olarak, fen işleri olarak olay yerinde tedbir aldık ama bu felaketi önleyemedik. Bu bir doğal afettir. Türkiye'de genel olarak bir alışkanlık var. Bu tür afetlerde belediyeler hemen suçlanır. Belki belediye başkanları bugüne kadar gerekli yapıları sağlayamadı. Evrenseki Belediyesi olarak genel yapıya baktığımız zaman komşu belediyelerden daha aşağıda, çukurda olan bir yer. İki dere var. Yıllardır tarih içinde taşkınlar olan bir yer. Devlet Su İşleri ile yaptığımız yatırımlarla, Devlet Su İşleri izniyle yaptığımız yatırımlar neticesinde Kömürcüler deresindeki sıkıntıları 5 yıl önce giderdik. Ne yaptık? Yatakta taşlama yaptık. Özellikle dere ağzında bir mendirek yaparak suyun denize rahat boşalmasını sağladık. Yani su denize boşalırken lodostan etkilenmemesi için belediye olarak ciddi bir yatırım yaptık."

HİÇBİR BELEDİYE BU AFETİ KALDIRAMAZ
Turizmcilerin, belediyenin alt yapısında eksiklikleri olduğuna dair söylemleri olduğunu anlatan Barut, şunları söyledi: "Selden zarar gören otelcilerimiz var. Hepimizin canı yandı inanın ben de son 24 saat içerisinde 3 saat uykuyla ayaktayım. Bütün belediye personelimiz öyle. Evrenseki'de bu anlamda alt yapı problemi yok.Bölgenin realitesini bildiğimiz için ekstra alt yapı çalışmaları yaptık. Ama bu yaşadığımız afette Türkiye'nin hiçbir yerinde hiçbir belediye bu afeti kaldıramaz."
Ilıca deresinin DSİ ile işbirliği yapılarak ıslah edilmesi gerektiğini belirten Barut, sözlerini şöyle tamamladı: "Ilıca deresinde belediye olmadan yıllar önce yapılan dere ağzındaki değişiklik maalesef bir türlü eski haline getirilemedi. Bu bölgede derelerin yönünün tamamı doğuya akarken, bu dere batıya doğru dönmüştür. Ama bu konuyu devlette biz de aşamadık. Bu konuda yetkililere çağrıda bulunuyorum. Ilıca deresinin ıslah edilmesi lazım. Ilıca deresi normal seyrinde akmıyor. Bu köprü yıkılıp yeniden yapılması lazım."
(AK-SÇ-SK-HO-Y)

14.01.2013 17:25:25 TSI

Editör: Wan Haber