Çanakkale merkeze bağlı Kumkale beldesinde selin ardından hasar tespit çalışmaları başladı. Üreticiler ise selden geri kalan mahsulü toplamaya çalışıyor.
Hafta sonu Çanakkale genelinde etkili olan sağanak yağışlarda Çanakkale'nin Kumkale beldesinde ekili araziler sular altında kaldı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkan Vekili Nuri Şeyda Sorman bölgede inceleme yaptı. Çanakkale genelinde 10 bin dönüm arazinin zarar gördüğünü belirten Sorman, "Bu sel afetinde yeni ekimi yapılmış olan hububat ürünleri, sebze ve meyve bahçeleri büyük zarar gördü. Özellikle zeytin ağaçlarındaki mahsulün yere düşmesi sonucu büyük bir verim kaybı söz konusu. Doğal afetle verimli toprakların denize akması önümüzdeki yıllarda verim kaybına sebep olacaktır. Nehir kenarlarındaki verimli topraklar suya karışıp denize akıyor. Bu da sadece üreticiyi değil ülke ekonomisini büyük ölçüde etkileyecek. Zaten yüksek maliyetler karşısında zor durumda olan çiftçilerimiz böyle bir felakette üretemez duruma düşmüştür. Mutlaka üreticilerimizin kredi faizlerinin hem düşürülmesi, hem de borçlarının ertelenmesi gerekmektedir. Üreticilerimiz hükümetten yardım talep etmektedir. Ayrıca tarım sigortasının daha teşvik edici duruma getirilmesi lazım. Hele dünyada tarımın öne çıktığı bugünlerde verimli gıdaya ulaşabilmek için ve ülkemizin dış ticaret açığını azaltabilmek için mutlaka bunları yapmak durumundayız. Şayet üreticiler üretemez duruma düşerse, hem ülkenin dış ticaret açığı artacak, hem de sağlıklı gıdaya ulaşmamız mümkün olmayacaktır. Onun için tedbir alınması gerekmektedir" dedi.
Öte yandan, ürünleri sular altında kalarak büyük zarara uğrayan bölge çiftçisi zararlarını telafi etmeye çalışıyor. Çiftçiler, suların çekildiği bölgelerde sağlam kalan mahsulleri toplamaya çalışıyor. Mağdur olduklarını söyleyen çiftçiler, tonlarca domates almaları gereken tarlalardan ancak birkaç kilo domates çıktığını belirtti.
(GD-MŞ)

06.12.2012 13:27:56 TSI

Editör: Wan Haber