Selçuk'ta gerçekleştirilen Huzur Toplantısı'nda, ilçede yapılmasını öngörülen "Mobese" sistemi gündemin en önemli maddesi oldu. İlgili bakanlığın da bu konuda bir şeyler yapması gerektiğine işaret eden Selçuklu vatandaşlar; 21 Aralık'taki kıyamet söylentileri ile harekete geçen Bakanlığın, Selçuk'un bu en önemli ihtiyaçlarından biri olan Mobese için de elini taşın altına koymasını istediler.
Huzur toplantılarını Selçuk'ta her ay aralıksız devam ettiren İlçe Emniyet Müdürlüğü, vatandaşların asayiş konusundaki sorunlarını yerinde dinleyerek fikir alışverişinde bulunuyor. İsabey Mahallesi'nde bir kahvehanede düzenlenen toplantıya mahalle sakinleri yoğun ilgi gösterdi. İlçe Emniyet Müdürü Fatih Çankaya ve Emniyet Amiri Oğuzhan Şahin başkanlığında, ilgili birim amirlerinin de hazır bulunduğu toplantıda, önce 2011-2012 yıllarında meydana gelen suçlarla ilgili durum değerlendirmesi yapıldı. İlçede 2011 yılında 756, 2012 yılında ise 809 olayın meydana geldiğini belirten Emniyet Müdürü Çankaya, bu kapsamda evden hırsızlık olaylarında yüzde 3, işyerinden hırsızlık olaylarında yüzde 23, otodan hırsızlık olaylarında yüzde 18, oto hırsızlık olaylarında yüzde 50, takibi şikayete bağlı suçlarda yüzde 5, yankesicilik olaylarında yüzde 17, gasp ve yağma olaylarında yüzde 50, cinayet olaylarında yüzde 50 ve yaralama olaylarında yüzde 6 azalma olduğu açıkladı.
Ayrıca 2011 yılında 61, 2012 yılında ise 76 operasyon yapıldığını, bu operasyonlarda 122 kişinin yakalandığını hatırlatan Çankaya, bu kapsamda 2 kilo 670 gram esrar maddesi, 27 kök dişi Hint keneviri, 3 adet uyuşturucu hap, 5 adet tabanca ve 10 adet tabanca mermisi, 1 adet av tüfeği, 33 adet av tüfeği fişeği, 1 adet mavzer tabir edilen tüfek, 3 bin 448 paket kaçak sigara, 98 adet kaçak cep telefonu ve 143 kilo 394 gram kaçak tütün ele geçirildiğini kaydetti.
Uyuşturucu ve kaçakçılık olaylarını yakından takip ettiklerini, ayrıca uygunsuz işyeri çalıştırılmasına taviz vermediklerini belirten İlçe Emniyet Müdürü Fatih Çankaya, bu tür işyerlerinin önce 3 ay mühürlendiğini, suçun tekrarı halinde daha sonra da işyeri çalıştırma ruhsatının iptal edileceğini duyurdu.

SELÇUK'A MOBESE ŞART
Vatandaşların şikayetlerini ve isteklerini dinleyen Çankaya ve ilgili birim amirleri, ilçenin Mobese kamerasına ihtiyacı olduğu yönünde taleplerini dile getiren vatandaşlar ile fikir alışverişinde bulundu. Kahvehaneye toplanan vatandaşlar, 21 Aralık'ta kıyamet söylentileri sebebiyle Şirince'de geniş güvenlik önlemlerinin alınması için harekete geçen ilgili Bakanlığın, şimdi de Selçuk'a Mobese sistemi kurulması için gerekeni yapmasını istediler. Bu konuda sadece yerel desteğin yetersiz kaldığını belirten İlçe Emniyet Müdürü Fatih Çankaya da, "Bu ciddi bir maliyettir. Yani, bu işin bir okul yaptırmak kadar maliyeti vardır. Artık bu sistemin adı Mobese değil, Kent Güvenlik Sistemidir ve biz bunu Selçuk'a getirmek için tüm imkanlarımızı kullanacağız" dedi.
İlçede motosikletler konusundaki uygulamayı çok beğendiklerini, emniyetin bu çalışmasını taktir ettiklerini belirten vatandaşlar, ancak 14-15 yaşlarındaki çocukların bile motosiklet kullandıklarını, bu çocukların kask takmalarına rağmen birçoğunun yaşı tutmadığı için ehliyetsiz olduğunu, bununla ilgili önlem alınmasını da istediler. Vatandaşlar, ayrıca motosikletin kaldırımlarda seyretmesine de izin verilmemesi gerektiğini dile getirdiler.
Çocuk motosiklet sürücüleri konusundaki şikayetlere yanıt veren İlçe Emniyet Müdürü Çankaya, burada en önemli unsurun eğitim olduğuna vurgu yaptı. Önümüzdeki günlerde bu konuda sıkı çalışmaların başlatılacağını duyuran ve bununla ilgili ailelere de büyük görevler düştüğünü dile getiren Çankaya, "Eğitim öncelikle ailede başlar, okulda devam eder. Ama aileden eğitim almayan çocuğun okulda aldığı eğitimle başarılı olamaz. Bu sebeple aile içi eğitim çok önemli. Ben tüm büyüklerimizden şunu istiyorum. Eğer çocuğunuzun yaşı tutmuyorsa lütfen ona motosiklet almayın. Bu onların canına mal olabiliyor" şeklinde konuştu.
Vatandaşların sorularını yanıtlayan ve fikir alışverişlerinde bulunan Çankaya, Huzur Toplantıları'nın aralıksız olarak her ay devam edeceğini belirterek; bir sonraki toplantıya da tüm vatandaşları davet etti.
(NÖS-ERG-Y)

11.01.2013 15:24:50 TSI

Editör: Wan Haber