Konya'nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, yakın gelecekte Konya'nın en önemli turizm merkezi olma potansiyeline sahip tarihi Sille Mahallesi ile ilgili önemli yayın çalışmaları yaptı.
Yerli ve yabancı araştırmacılar ile gezginlerin dikkatini çeken çalışmalar arasında, "Sille Masalları, Sille Rehberi, Sille Aya Elenia Müzesi Katalogu, Sille Turizm Haritası" yer alıyor. Restorasyon öncesi ve sonrası tüm görsellerin ve araştırma yazılarının yer alacağı, "Sille Aya Elenia Müzesi" prestij kitabı yayın aşamasında.
19. Yüzyıldan itibaren yoğun bir şekilde Sille'yi ziyaret eden seyyah ve araştırmacılar tarafından yapılan yayınlarda, Sille'nin mimarisi, el sanatları ve kültürü ayrıntılı bir şekilde ele alınarak bilim hayatına kazandırıldı. Bu çalışmalar sonucu, Sille dili ile ilgili derlemeler ve Sille Masallarının varlığı ortaya kondu. Çeşitli kahramanların başından geçen maceralı ve bir o kadar da olağanüstü olayları konu alan masallar, Sille kültür ve coğrafyanın yansımalarının izlenebildiği önemli değerlerden birisi olarak kabul edildi.
Sille Masalları kitabında sunulan 22 masalın 15'i Selçuk Üniversitesi Türk Halk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezince kayıt altına alınırken, 7 masal da Araştırmacı R.M. Dawkkins tarafından derlendi. İngilizce-Türkçe olarak yayın hayatına kazandırılan Sille Masalları kitabı, Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlileri İlker Mete Mimiroğlu ve Nilgün Aydın tarafından derlenerek yayına hazırlandı. Şeyma Akın tarafından İngilizce çevirisi yapılan kitabın, özgün resim çizimlerini Derya Uzun yaptı.
Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, kitap önsözündeki yazısında; "Sille ile ilgili bilimsel çalışmalar, tanıtım çalışmaları, tarihi ve kültürel değerlerin envanterinin hazırlanması, uluslar arası turizm işletmelerinin Sille'yi tanımasını sağlamak, Sille'ye katma değer sağlayacak girişimcilik örneklerini araştırmak ve uygulamak önemli çalışmalarımızdan bir kaçıdır" dedi. Başkan Altay, Sille Masalları Kitabı, Sille Rehberi, Sille Turizm Haritaları, Aya Elenia Müzesi katalogu yayınlarının da önemli bir Sille Külliyatı oluşumuna kaynak oluşturacak nitelikte yayınlar olduğuna dikkat çekti.

SİLLE REHBERİ
Sille Rehberi, İngilizce ve Türkçe olarak yayın hayatına kazandırıldı. Araştırmacı ve ziyaretçilerin başvuru kitapçığı olan Sille rehberinde, Sille tüm tarihi özellikleriyle tanıtılıyor. Uzun zaman alan titiz bir inceleme ve araştırma sonucu yayın hayatına kazandırılan Sille Rehberi, görselliğiyle de dikkat çekici bir niteliğe sahip bulunuyor.

SİLLE AYA ELENİA KATALOGU
Yaklaşık 1000 yıldan fazla süredir ayakta kalmaya çalışan Aya Elenia Müzesi, Selçuklu Belediyesi tarafından restore edilerek bugünkü şeklini aldı. Bu çalışmayla, Aya Elenia Müzesinde tarih, tüm özellikleriyle ve görkemiyle gün yüzüne çıktı. Aya Elenia Müzesi katalogunda özet bilgiler ve Müzeden görseller yer alıyor. İngilizce ve Türkçe 2 ayrı katalog olarak hazırlanan yayın, müze ziyaretçilerinin el kitabı niteliğinde.

SİLLE TURİZM HARİTALARI
Tüm bu yayınların yanı sıra 2 ayrı formatta, Sille Turim Haritasını da yayınlayan Selçuklu Belediyesi, tarihi bina ve yerlerin tespiti ile Sille Envanterine önemli katkı sağladı. Sille ziyaretçileri için kolaylık sağlayacak haritalar, güncel olması nedeniyle önem arzediyor.

SİLLE AYA ELENİA MÜZESİ PRESTİJ KİTABI HAZIRLANIYOR
Restore edilen ve Müze olarak hizmete sunulan Sille Aya Elenia Müzesi'nin restorasyon hikayesi geniş kapsamlı araştırmalarla bu eserde yansıtılacak. İbadethane olarak yapılışından itibaren tarih boyunca üstlendiği misyon, geçirdiği restorasyonlar, bina niteliklerinin görsellikle birlikte sunulacağı eserde, 25 civarında araştırmacının makaleleri yer alacak. İngilizce Türkçe olarak hazırlanan eser, bir yapının hayat hikâyesini bilimsel olarak anlatıyor.
Sille ile ilgili geniş kapsamlı bu yayınların Selçuklu Belediyesinden temin edilebileceği belirtildi. Yayınlar ayrıca Sille'de bulunan Selçuklu Belediyesine ait iletişim merkezlerinden de temin edilebilecek.
(İP-Y)

20.02.2013 15:26:15 TSI

Editör: Wan Haber