Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde Excimer lazer tedavisine başlandı.
İlk günde 6 kişinin ameliyatını Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Göz Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Üzeyir Erdem, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ümit Kamış, Doç. Dr. Şansal Gedik, Doç. Dr. Banu Bozkurt, Yrd. Doç. Dr. Bengü Ekinci Köktekir'den oluşan ekip gerçekleştirdi. Yaklaşık 30-40 saniye süren ameliyatın ardından göz muayeneleri yapılan 6 kişi, hastaneden taburcu oldu.
"YÜZ GÜLDÜREN BİR YÖNTEM"
Dünyada çok yaygın olarak kullanılan bu yöntemin Türkiye'de de kullanıldığını hatırlatan Prof. Dr. Erdem, "Lazer tedavisi, doğru teşhis ve hasta seçimi ile yüz güldüren bir tedavi yöntemidir. Buradaki ekip çok başarılı ve bu ameliyatları da bundan sonra başarıyla gerçekleştireceklerine inanıyorum" dedi.
SÜ Tıp Fakültesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Kamış, Konya'da bir üniversite hastanesinde ilk kez bu ameliyatı kendilerinin gerçekleştirdiğini belirterek, "Hastanemizde ilk kez gerçekleştirdiğimiz ameliyatlarımıza ülkemizde bu alanda en tecrübeli ve birikimli kişilerden biri olan GATA'dan çok değerli hocamız Doç. Dr. Üzeyir Erdem de katıldı. Bu alanda çok tecrübeli olan hocamıza desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz. Hastalarımız bu tedavi yöntemine başlamamızı uzun süredir istiyorlardı. Onların beklentilerine cevap vermek için bu ameliyatları fakültemizde gerçekleştirmeye karar verdik. Hastalarımız bundan sonra hayatlarını gözlüksüz bir şekilde sürdürebilecekler. Bir üniversite hastanesinde son derece pahalı olan bu sistemin kurulmasında katkısı olan eski Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Okudan'a, Excimer lazer ünitemizin eksikliklerimizin tamamlanmasında desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Hakkı Gökbel'e ve tüm hastane idarecilerimize teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.
"AMELİYAT İÇİN HASTANIN UYGUN OLMASI ŞART"
SÜ Tıp Fakültesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şansal Gedik, "Hastanemiz bu ameliyatı gerçekleştirmek için bütün altyapıyı kısa sürede tamamladı. Kullandığımız cihazlar çok modern ve ameliyatı gerçekleştiren ekimiz çok başarılı. Konya'da ilk kez üniversite hastanesi bünyesinde bu ameliyatları yapmış olduk" ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Banu Bozkurt, lazerin miyop, hipermetrop ve astigmatın tedavisinde kullanıldığını belirterek, "Lazer, refraktif cerrahide bütün dünyada uygulanan en yaygın yöntemdir. Bu ameliyatın yapılması için uygun hasta olması gerekir. Kuru gözde, ince kornealarda, retinada sorunu olan ve göz tansiyonu bulunan hastalarda bu işlemi yapamıyoruz. Özellikle genç ve orta yaş grubu hastalarda olumlu sonuçlar veren bir tedavi yöntemidir" dedi. Yrd.Doç. Dr. Bengü Ekinci Köktekir de, lazer ameliyatından önce hastalara ileri tetkik yapıldığını, tedaviye uygun hastayı seçerek ameliyata gerçekleştirdiklerini ifade etti.
GENÇ ÇİFT, AYNI GÜN AMELİYAT OLDU
İlk ameliyata giren 31 yaşındaki Ebru Özkan, "10 yıldır gözlük kullanıyordum. Bu ameliyattan sonra artık gözlüklerden kurtulmak istiyorum" dedi. Eşi gibi yaklaşık 10 yıldır gözlük kullandığını belirten Erdal Özkan ise, "Bu ameliyatı artık gözlük kullanmak istemediğim için tercih ettim. Eşimle birlikte aynı gün ameliyat olmaya karar verdik. Ameliyat çok kısa sürede sona verdi. Şuan kendimi iyi çok hissediyorum" diye konuştu.
LAZER TEDAVİSİ
Lazer yöntemi, korneanın üst yüzeyinde ince bir tabakanın kesilerek kapakçık şeklinde açılması ve ortaya çıkan kornea yüzeyinde "Excimer lazer" ile göz derecelerinin düzeltilmesi prensibine dayanan bir tedavi yöntemidir. Ameliyat 30-40 saniye sürmekte, ameliyat sonrası muayeneden sonra hastalar, aynı gün içerisinde taburcu olmaktadır.
(AH-

04.02.2013 12:35:17 TSI

Editör: Wan Haber