Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a, Erciş'te yaptığı bir konuşmadan dolayı hakkında açılan davanın duruşması Erciş 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Demirtaş, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşma salonuna bağlandı. 7 Yıl önce Erciş’te yapmış olduğu mitingteki konuşmasından dolayı yargılanan Demirtaş savunmasını yaptı.

Mahkemede Selahattin Demirtaşının Avukatlığını yapan Esra Akgün mahkeme heyetİne uygulanan usule ilişkin itirazda bulundu. Müvekkilimiz halen millet vekili olup 3.büyük partinin eş partinin eş genel başkanıdır. Yasama dokunulmazlığı vardır. Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının ne şekilde yapılacağına ilişkin prosedör düzenlenmiştir müvekkilim hakkında hazırlanan her bir fezleke için meclis komisyonu ile görüşülmesi gerekirken diğer millet vekilleri hakkında kaldırılan dokunulmazlıklar topluca kaldırılmıştır. Bu husu anayasanın kendisine aykırıdır. Anayasal bir hüküm askıya alınmıştır. Bu düzenleme ile kişiler aleyhine sonuç doğurması sebebiyle anayasa ile yargılama söz konusu değildir. Bu nedenle halen yasama dokunulmazlığı bulunan müvekkilim hakkında yargılanmanın durdurulmasını talep ediyoruz dedi.

Mahkeme heyeti dosyaya arizi yetkiyle çıkarıldığından Avukat Esra Akgün’ün itirazının reddine karar verdikten sonra tutuklu bulunan Hdp Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tan savunmasını istedi.
 
Demirtaş'ın savunmasının ilk bölümü şöyle

Avukatımın altını çizdiği hususlar önemli husustur. Savunma hakkı ihlal edilmiştir. Dokunulmazlık dışında sorumsuzluk diye bir müessese vardır.İddianameyi hazırlayan savcı sorumsuzluk hususunu yok saymıştır. Hiçbir millet vekili kovuşturulamaz ve hakkında soruşturma başlatılamaz. Avukatımın itirazının değerlendirilmesinden sonra savunmam gerekli görülürse yaparım dedi.

Demirtaş; Her şeyden önce bu iddaname 7 yıla aşkın bir zaman önce hazırlanmış bir fezlekeden ortaya çıkmıştır. O tarihte Türkiye’de yapılan bir ana yasa değişikliği referanduma sunulmuş bizlerde bu anayasaya karşı lehe veya aleyhe beyanda bulunduk.

Bügüne kadar siyasi hayatım boyunca binlerce miting gerçekleştirdim. Ama tabiki Erciş ilçesinde yaptığım mitingi az çok hatırlıyorum. Anayasaya karşı kendi seçmenimize sandığa gitmeme tavrını örgütlemek üzere yapmış olduğumuz bir mitingtir. Yapmış olduğum o dönemdeki konuşmanın tamamını hatırlamıyorum. Her şeyden önce iddia makamının yapmış olduğum konuşmanın tamamını iddianameye yazması gerekmektedir. Bir konuşma bütünlüğü içerisinde değerlendirilince konuşmamın içeriğinin tamamının anlaşılmış olup.Burada açıkça bir çarpıtma ve birkaç cümleden yola çıkarak bir yorum yapma üzerinden kurulmuş bir iddia söz konusudur.

Örneğin bu 3 partiye yapmış olduğum eleştirlerim neden iddanamede ele alınmış bilmiyorum bunun iddanameye konulmasının başka bir amaçı vardır bilmiyorum. Bu kelimeler ve eleştiriler suç unsuru olarak görülüyorsa burada vahim bir hata vardır. Bu açık bir şekilde haiz bir cümledir. İfade özgürlüğü kapsamında kalan cümlelerdir. İddianamede suş olarak tanımlanan kısımda yine somut bir tespit ve somut bir suçlama yoktur. Örneğin halkı suç işlemeye teşvik ve tahrik etme propagandası suçuyla ilgili olarak ne yaptığımı anlamak mümkün değildir. Böyle bir suçu ancak tehtit komitesi işler. Burada benim herhangi bir pankart hazırladığım slogan hazırladığım iddia edilmiyor. Son derece ciddiyetsiz ‘’ Bende Demirtaş’a iddianame hazırlıyayım benimde çorbada tuzum olsun ‘’ düşüncesi ile hazırlanmış bir iddianamedir.

Türkiye’nin 3’cü  büyük partisinin eş başkanı hakkında hazırlanan iddianamenin mahkeme tarafıdan en başından reddedilmesinin gerektiğini düşünüyorum. Burada bana karşı açıkça bir suç işlenmiştir.Siyaset yapma hakkım, halkımın bana karşı vermiş olduğu temsil yetkimi kullanmak istemem sebebiyle savcılar tarafından bana karşı suç işlenmiştir. Bu savcıların araştırılmasını istiyorum. Siyaseti çözümsüzlüğe sürüklemek için yapılmış bir iddianamedir. Yargılandığım dosyaya derhal beraat kararı verilmesine enge değildir. Ciddiyetsiz soruşturma ve ciddiyetsiz kapsamlı araştırma yapılmadan biz bunları tutuklama gerekçesi olarak görüyoruz 17 tane iddianamenin birleştirilmesi sonucu iftira denilebilecek suçlardan dolayı tutukluyuz. 6 milyon seçmenin verdiği oya hakaret edilmiştir.Derhal mahkemeden beraat kararı verilmesini talep ediyorum dedi.
 
Mahkeme hakimi, Demirtaş'ın  ve Avukat’ların savunmalarında belirtmiş olduğu üzere sanığın üzerine atılı suçlama kapsamında belirtilen sözlerin anayasa 83/1 maddesi bağlamında yasama sorumsuzluğu kapsamında kalıp kalmadığının araştırılması.Beyan edilen hususların bilahare mümtesir yetkili hakimce değerlendirilmesi için Demirtaş’ın bir dahaki celse için segbis sistemi üzerinden hazır edilmesi için bulunduğu infaz kurumuna müzakere yazılmasına bu nedenle duruşmanın 27/04/2017 günü saat  14:00’e bırakılmasına karar verildi.

Erciş 2’ci Asliye ceza mahkemesinde görülen duruşmaya Van HDP Millet Vekili Bedia Özgökçe Ertan, HDP Erciş ilçe eş başkanları Basın mensupları ve çok sayıda partili katıldı. Duruşmanın sonunda Millet vekili Bedia Özgökçe Ertan basın açıklamasında bulundu.

Özgökçe yapmış olduğu açıklamasında bildiğiniz gibi eş genel başkanlarımızın haklarında açılan davalar hızla görülmeye devam ediyor. Burada dikkatimizi çeken şey duruşmaya yoğun güvenlik önlemleri altında alındık. Yasaya aykırı olmasına rağmen polis memurları mahkeme salonuna içeriye silahlarla girdiler  bu hususu mahkeme hakiminede ilettik silahların gölgesinde bir duruşma yapıldı açıkçası. Bu yargı bağımsızlığını zedeleyen bir haldir bu durumu şikayet edip tutanak altına alınmasını sağladık gerekli yasal işlemlerimiz devame decek böyle bir yargılama olmaz.

Erciş’te bugün görülen bu dava 7 yıl önce yine böyle bir dönemle yapılmaya çalışılan anayasa değişikliğine dair Erciş halkına karşı yapmış olduğu bir konuşmaya dair bir duruşmaydı.

Siyasetçiler konuşurlar,eleştiriler, hükümeti eleştiriler, yapılan politikaları eleştiriler ve en iyisini en doğrusunu halka anlatmak için çabalarlar. Eş genel başkanımızın yaptığı açıklama bu yönce bir açıklamadır. O dönem yapmış olduğu açıklamalar hepsi suç unsuru sayılmış  bugünki yargılamadada anladığımız şey hızla dokunulmazlıklarımızın kaldırılmasının ardından alelacele açılan davaların bir sonuca bağlanması ile ilgili alınan bir talimat gereği yürütüldüğünü düşünüyoruz. Dokunulmazlıklarımızı kaldırılmasıda aynı çercevedeydi 2010 referandumundaki değişiklikler yargıya müdahaleyi içeren değişikliklerdi o dönem partimizin siyasi taban olarak hazırladığı şey boykot kararıydı.

Bugünde bir anayasa değişikliği gündemde mecliste 339 oyla kabul edildi tasarı. Bugünlerde de biz siyasi eleştirilerimizi yapıyoruz siyasi eleştirilerimiz halkın anayasa ile ilgili değişikliklere katılmamasıyla,yeterince tartışma imkanı bulamamasıyla, çoğunlukta ne olduğunun anlaşılmamasıyla ilgilidir.


Biz şuan ohal koşullarında yaşıyoruz anayasa değişikliği gündeme gelmiş ve önümüzde hızla ilerleyecek olan bir referendum takvimi var ama hala ohal kaldırılmadı ohal’in gölgesinde yine anlaşılmadan,yine tartışılmasına imkan vermeden siyasi partilerin sesi kısılarak, muhaliflerin karşı çıkanların sesi kısılarak yapılmaya çalışılıyor.

Bizler halkın vekilleri olarak bunun karşısındayız ve karşısında olmayada devam edeceğiz. Mevcut anayasa teklifinin ne anlam ifade ettiğini her fırsatta her ortamda Türkiye halklarına anlatmaya devam edeceğiz. Siyasetçi olarak konuşmaya eleştirmeye evam edeceğiz. Bir an önce yapılan bu hukuksuz yargılamaların son bulmasını ve tutuklu bulunan vekillerimiz serbest bırakılmasını istiyoruz dedi. (vanekspres)

Editör: Wan Haber