Medical Park Samsun Hastanesi doktorlarından İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji uzmanı Mustafa Kemal Gül, şekerden zengin gıda tüketiminin kansere yol açtığını söyledi.
Kanserin önlenmesinde tütün ve tütün ürünleri, aşırı alkol, zararlı güneş ışınları, meslek ve çevresel faktörlerin yanı sıra şişmanlık ve şekerden zengin gıdalarla beslenme alışkanlığının dikkate alınması gerektiğini hatırlatan Dr. Gül, kanserlerin görülme sıklığını, önleyici tedbirlerle yüzde 40 oranında azalmasının mümkün olduğunu hatırlattı.
4 Şubat Kanser Günü" nedeniyle "Şekerden Zengin Gıda Tüketimi ve Kanser" hakkında bilgi veren Dr. Mustafa Kemal Gül, "Sigara, aşırı alkol tüketimi gibi kötü alışkanlıklarımızın yanında hayat tarzımızın ve beslenme alışkanlıklarımızın da kanser ile yakın ilişkili olduğunu biliyoruz. Kanserle savaşta yalnızca hastalığın tedavisi ile başarıya ulaşmak mümkün değildir. Kanserden koruyucu önlemlerin uygulanması kanserin önlenmesinde daha etkili bir yol olduğu artık kabul edilmiş bir gerçektir. Kanserlerin görülme sıklığını önleyici tedbirlerle yüzde 40 oranında azaltmanın mümkün olabileceği bilim insanları tarafından bildirilmiştir" dedi.
Kanser ve şekerden zengin beslenmenin ilişkisinin 100 yıldan beri araştırıldığını söyleyen Dr. Gül "İlk çalışmalarda deneysel olarak farelerde şekerden zengin ortamda kanser hücrelerinin daha fazla çoğaldığı, yağ asitlerinden zengin ortamda ise kanser hücrelerinin çoğalamadığı gözlendi. Daha sonra şişmanlarda, şeker hastalarında ve şekerden zengin beslenme alışkanlığı olanlarda kanser sıklığının daha fazla olduğu saptandı. Takip eden çalışmalarda karbonhidratlardan zengin gıdalarla beslenen kanser hastalarında tedavilere yanıtın daha az olduğu belirlendi. Diyetteki şekerin kısıtlanması ile kanser tedavisine daha iyi bir yanıt alındığı ve hastaların daha uzun yaşadıkları görüldü. Laboratuvarda kanser hücrelerinin mitokondrilerinde meydana gelen farklılıklar nedeniyle glikozu başlıca enerji kaynağı olarak kullanabildiği, yağ metabolizmasını yapamadıkları için yağları enerji kaynağı olarak kullanamadığı gösterildi. Şekerin kanser hücreleri için başlıca enerji kaynağı olması kanser hastalarında şekerden zengin gıdalarla beslenmenin önemli bir risk olduğu düşünülmektedir" diye konuştu.
(MAY-ÖK-Y)

03.02.2013 17:10:19 TSI

Editör: Wan Haber