Şeker Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bor ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Bor, Şeker Piliç'in üretimi durdurma kararına götüren sürece ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada bu sürece gelişte en büyük etkenlerin ise Maliye'nin ödemediği KDV alacakları, ekstra enerji maliyetleri, finans kuruluşlarının sektöre karşı olan tutumu ve geçirdikleri yangın ve sel felaketleri olduğu belirtildi.
Yazılı açıklama yapan Şeker Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bor ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Bor Şeker Piliç üretimi durdurma kararına götüren sürece ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Şeker Piliç'in temellerini 1959 yılında babamız rahmetli Hüseyin BOR önderliğinde henüz 11 ve 8 yaşlarındayken attık. Bir apartman bodrumunda 250 tavukla Türkiye'nin ilk toplu özel tavukçuluğuna başladık. Geçen yıllar içinde tavukçuluğu bölgemize yayarak Türkiye'nin en büyük üretim bölgesi haline gelmesine önderlik ettik. Yatırımlarımızı süratle kuluçka, yem fabrikası ve kesimhane ile destekledik. Türkiye'nin beyaz et sektöründe ilk entegre tesislerinden biri haline geldik. 2011 yılında 44 milyon 959 bin 688 adet sofralık yumurta, 84 bin 731 ton beyaz et (yüzde 89'u iç pazar, yüzde 11'i İhracat) ve 236 bin 202 ton yem üretimi gerçekleştirdik. AB'ye ihracat yapan ilk firmalardan biri olarak 2011 yılında Müslüman komşu ülkelere 14 milyon 759 bin 764 dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Anlaşmalı olarak çalıştığımız çiftliklerde bize fason üretim yapan 413 adet bölge yetiştiricisine sadece 2011 yılında 31 milyon 208 bin 533 bakım ve yetiştirme ücreti ödedik. 2011 yılında şirketimizin cirosu 339 milyon 100 bin TL olarak gerçekleşti ve bu sonuçla İSO İlk Büyük 500 Sanayi Şirketi sıralamasında 241'inci sırada yer aldık. Tüm bunları bordrolu bin 734 personelimiz ile kıyasıya çalışarak, ekonomik, bölgesel ve hava şartları ile mücadele ederek gerçekleştirdik.
2012 yılı Eylül ayı itibari ile 30 milyon 197 bin 344 adet sofralık yumurta, 68 bin 29 ton beyaz et ve 191 bin 139 ton yem üretimine ulaştık. 2012 yılı Eylül ayı itibari 24 milyon 673 bin 470 dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Anlaşmalı olarak çalıştığımız çiftliklerde bize fason üretim yapan 413 adet bölge yetiştiricisine 2012 yılı Eylül ayı itibariyle 29 milyon 769 bin 905 TL bakım ve yetiştirme ücreti ödedik. 2012 yılı Eylül ayı itibariyle şirketimizin cirosu 309 milyon 810 bin 846 TL olarak gerçekleşti" denildi.
Ayrıca açıklamada bu sürece gelişte en büyük etkenlerin ise Maliye'nin ödemediği KDV alacakları, ekstra enerji maliyetleri, finans kuruluşlarının sektöre karşı olan tutumu ve geçirdikleri yangın ve sel felaketleri olduğu belirtilerek, "Yatırımlarımız esnasında 1994 ve 2000 yıllarının başında yaşanan devalüasyon ve onu takip eden kuş gribi, hormon söylentisi, hammaddede dışa bağımlılık, 2009 yılında bölgemizde yaşanan sel felaketi, 2010 yılında ileri işlem tesisimizde yaşanan ve tesisin tamamen yanmasına sebep olan yangın, sekiz ay gibi bir süre çalışmamızı engelledi. 2011 yılı Eylül ayında meydana gelen sel felaketi de şirketimizi finansal olarak zor duruma düşürdü. Bölge sektörünün bu zor durumunu dikkate alan finans sektörü, kredilerimizi kısa vadede tutmuş ve yatırımlarımızın kısa vadeli finansla yapılması zorunluluğunu getirmiştir. Kısa vadeli kredi ile yapılan bu yatırımlar işletme sermayesi yapımızda olumsuz etkiler yaratmıştır. Hiçbir devlet kuruluşuna ödenmemiş veya taksitlendirilmiş bir kuruş dahi borcumuz yoktur. Buna karşın 30 Kasım 2012 tarihi itibari ile Maliye'den 21 milyon 910 bin 20,75 TL'lik Katma Değer Vergisi alacağımız vardır. Şirketimiz SGK tarafından Balıkesir ili bazında 2011 yılında en fazla personel çalıştıran ikinci şirket olmuştur. Ayrıca şirketimiz SGK tarafından 2011 yılında Balıkesir ili bazında en fazla kadın çalışana sahip olan ikinci firma ödülüne layık görülmüştür. Her zaman sektörün öncü firmalarından biri olarak 2000 yılında halka açıldık" denildi.
Şirket olarak zor günler yaşadıklarını ifade eden Şeker Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bor ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Bor şunları da söyledi:
"Bugün ise şirket olarak oldukça zor günler yaşamaktayız. Bin 734 bordrolu çalışanımız ve 413 bölge yetiştiricimiz ve aileleri ile birlikte yaklaşık 20 bin kişinin ekmek kapısı durumunda olan, ilçemizin en önemli markalarından Şeker Piliç'te Ocak 2013 itibariyle üretimi durdurma kararı aldık. Çünkü bankalardaki hesaplarımız müsait olmasına rağmen icra ve haciz kararları nedeniyle hesaplarımız donduruldu. Şu anda tedarikçilerimize ödeme yapamıyoruz. Bu nedenle de yem alamıyoruz. Elimizde bulunan hayvanların telef olmaması için yoğun bir çaba harcadık, ancak yeterli olamadık. Ancak yalnızız... Bu zor günlerde sektörümüzü temsil eden dernekler ya da sektör oyuncuları da dahil olmak üzere kimseden herhangi bir geçmiş olsun telefonu bile almadık. Şirketimizin içinde bulunduğu durumun yanı sıra, sektör oyuncuları ve iş dünyası temsilcilerinin seyirci konumunda olmaları da bizi derinden üzmüştür.Şeker Piliç olarak, damızlık piliç ve yetiştiricilerimizin baktığı besi piliçlerimiz telef olmuş durumda. Telef olmayanlar da kilo alamıyor. Şeker Piliç Ailesi'nin en önemli üyeleri olan çalışanlarımızın ve tedarikçilerimizin mağduriyetini en kısa zamanda gidermek için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Bu kapsamda da kurucusu ve ortağı olmaktan gurur duyduğumuz ve her zaman gurur duyacağımız Şeker Piliç'te ortaklık ve satış sürecini başlattık. En kısa sürede bu sürecin tamamlanmasını istiyoruz. Bu zor günlerde bize destek olan çalışanlarımız ve tedarikçilerimize de binlerce kez teşekkür ediyoruz."
(ET-ÖK-E)

30.01.2013 11:16:16 TSI

Editör: Wan Haber