Merkezi Balıkesir'in Bandırma ilçesinde bulunan Şeker Piliç ve Yem Sanayi Ticaret A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Hakan Bor, yaklaşık yüzde 30'u borsada işlem gören Şeker Piliç firmasının mal varlıklarının piyasaya olan borçları karşılayabilecek konumda olduğunu söyledi.
Şeker Piliç Kesimhane tesislerinde düzenlediği basın toplantısı ile şirketin mal varlığının 450-500 milyon lira olduğunu, bu bedelin içerisinde marka değerinin olmadığını açıklayan Bor, "Biz üç nesildir Bandırma da yaşıyoruz. Halk bizleri iyi tanıyor bu iş bittiğinde de aynı şekilde tanımalarını istiyoruz. Çalışan ve tedarikçilerimiz bu işten mağdur olmadan anlımızın akı ile çıkacağız" dedi.
Firmalarının 53 yıldır bu sektörde faaliyet gösterdiğini sözlerine ekleyen Bor, Şeker Piliç firması aracılığı ile sadece Bandırma da yaklaşık 16 bin kişinin ekmek yediğini, 2011 yılında ülkenin ilk 500 sanayi kuruluşu içerisinde 241. sırada yer aldıklarını ancak bu gün gelinen noktayı ise şöyle açıkladı, "Önceleri yüzde 8 olan KDV yüzde 1'e çekildi ve böylece bizler devletten 24 milyon lira KDV iadesi alacağımız çıktı. Bu parayı halen alamadık. Yem katkı maliyetleri çok yüksek, elektrik ve doğal gaza gelen zamlar nedeniyle maliyetlerdeki artışı fiyatlarımıza yansıtmadık. Bunun üzerine geçirdiğimiz 2 sel baskını ve bir yangın sonrasında 9 ay üretime ara vermek zorunda kaldık ve bunun sonucu olarak pazarda kaybımız oldu. Tavukçuluk sektöründe yaşanan dar boğazdan dolayı finans sektörü uzun vadeli kredi kullandırmadan uzak durdu ve bu işi tetikledi" dedi.
Firmalarının AB'ye ihracat numarası alan ve AB'ye ihracat gerçekleştiren ilk firma olduğunu da sözlerine ekleyen Bor, KAP'a yapılan açıklamalar doğrultusunda hisse devri konusunda Banvit firması ile görüşmelerin sürdüğüne işaret ederek, fabrika çalışanlarının maaş alacaklarının olmadığını sadece sosyal hak alacaklarının bulunduğunu ifade etti.

HACİZ İŞLEMLERİ, PANİKLEYEN YEREL FİRMALARDAN KAYNAKLANDI
Toplantıda şirket hesaplarına bloke koyulmasının sebebine de açıklık getiren Şeker Piliç Genel Müdür Yardımcısı Hakan Bor, banka hesaplarına haciz işleminin yerel tedarikçilerden kaynaklandığını ifade ederek, "Piyasada birtakım söylentiler vardı ve yerel tedarikçi firmalarımız bir anda panikleyerek icra işlemi başlattı. Bu esnada bu durumu gören diğer alacaklılar da aynı işlemi yaptı. Biz sürekli artan görüşme trafiğine yetişemedik ve bu durma geldik" diyerek bu durum karşısında ham madde alamayacak konuma gelmelerinden dolayı üretimi durdurma kararı aldıklarını söyledi.
Firma hisselerini almak için talip olan firmalardan beklentilerini de dile getiren Bor, "Bizim istediğimiz tek şey, tedarikçilerimiz ve firma çalışanlarımızın mağdur edilmemesidir" dedi.
(TK-YHY-Y)

29.01.2013 18:20:07 TSI

Editör: Wan Haber