Tokat Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Said Amanullah Farabi, şeker hastalarının 3 ayda bir göz muayenesi olması yönünde uyarıda bulunarak, "Erken müdahale ile görme kaybı engellenebilir" dedi.
Diyabet vücuttaki birçok organı olduğu gibi gözleri de etkileyerek, göz damarlarında kanama ve körlüğe neden oluyor. Bu nedenle uzmanlar şeker hastalarını çeşitli periyotlarda göz muayenesi yaptırması gerektiğini yönünde uyarıyor.
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Said Amanullah Farabi, diyabet hastalarında erken tanı ile gözün arka retinasındaki kanamanın lazerle durdurulabilerek görme kaybının engellenebildiğini söyledi. Bu nedenle şeker hastalarını en az 3 ayda bir göz muayenesinden geçmesi yönünde uyarıda bulunan Farabi, görme bulanıklığı, az görme tespit edildiği zaman acilen bir göz doktoruna müracaat edilmesi gerektiğini kaydetti. Görme azlığı, görme kaybı gibi şikayetleri olanlarda göz anjiyosu yapılarak lazerle müdahale edilebildiğine dikkat çeken Farabi, "Diyabet hastalarında kullandığımız anjiyografi cihazları ile gözün arkasındaki retina tabakasındaki hastalığı tespit ederek müdahalede bulunuyoruz. Bu hastalık genelde şeker hastalarında bulunuyor. Ayrıca damar tıkanıkları, romatizma ile tansiyon hastalarında da görülebiliyor" dedi.
Farabi, hastalığın geç tespit edilmesinin "körlükle" sonuçlanabileceğine dikkat çekerek, "Kanama olduktan sonra gözün içindeki sıvı komple dolar. Ondan sonra iş daha zorlaşır. Bu önceden tespit edilebilip, erken müdahaleyle kanama durdurulursa görme kaybı engellenmiş olur" diye konuştu.
Farabi, yeni alınan cihazlarla Tokat'taki hastaların artık çevre illere gitmelerine gerek kalmadığının altını çizerek, tam teşekküllü olarak göz anjiyosu yapabildiklerini sözlerine ekledi.
(Nİ-SLH-Y)

02.02.2013 11:37:21 TSI

Editör: Wan Haber