Avrupa Birliği (AB) Eğitim Projeleri Genel Koordinatörü ve Sözcüsü Franco Mollo, Manisa'ya yaptığı ziyarette, "Şehzade Mehmet Koleji öğrencilerinin CERN'de araştırma yapmaları gerektiğini düşünüyorum ve bu konuda gerekli girişimlerde bulunacağım." dedi.
Avrupa Birliği eğitim programı Comenius Projesi kapsamında yeni bir proje yapmak amacıyla ön hazırlık için Manisa Şehzade Mehmet Lisesi'ne gelen İtalyan ve Alman eğitimciler, Özel Şehzade Mehmet Lisesi Proje Koordinatörü Haşim Yıldız tarafından ağırlandı. Okulu gezen AB Eğitim Projeleri Genel Koordinatörü ve Sözcüsü Franco Mollo, "Ben aynı zamanda merkezi Cenevre'de bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN'in İtalyan liselerinde yürüttüğü fizik projesi koordinatörüyüm. Manisa Özel Şehzade Mehmet Lisesi'ndeki eğitim seviyesini görünce gerçekten çok şaşırdım. Burada gerçek manasıyla bilim yapılıyor. Şehzade Mehmet Lisesi'nin özellikle bilim olimpiyatlarında elde ettiği başarıları görünce hayret ettim." dedi.
Böyle başarılı bir okulun öğrencilerini CERN laboratuarında çalışırken görmeyi arzuladığını belirten Mollo, Okul Müdürü Giray Kara şahsında okul öğretmen ve öğrencilerinden oluşturulacak bir ekibi kendi ekibiyle beraber CERN'de çalışma yapmaya davet etti. Özel Şehzade Mehmet Lisesi Müdürü Giray Kara ise bu davetin kendileri için büyük bir onur olduğunu, okulunun bugüne kadar yaptığı çalışmalar ile zaten Türkiye sınırlarını aştığını, ancak böyle bir çalışmanın Şehzade Mehmet Lisesi'ni Dünya biliminin süper ligine taşıyacağını söyledi. Gerekli alt yapı çalışmalarının ivedilikle başlayacağını belirten Kara, "Bu konuda üstümüze düşen herşeyi yapacağız. Zaten bu konuda tecrübesi olan Franco Mollo da bize izlenecek olan prosedürler hakkında yardımcı olacağını vaat etti. Bizde bu hedefe varma adına bu işlemleri adım adım takip ederek en kısa sürede öğrencilerimizi Cenevre'de bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi olarak tanımlanan kısaca CERN olarak bilinen laboratuarda görmeyi arzuluyoruz. Şuanda oradaki öğrencilerin kozmik rasyosyonun iklimler üzerindeki etkileri konusunda araştırmalar yaptıklarını öğrendik benzer çalışmaları oradaki eğitimden sonra ülkemizde devam ettirmek istiyoruz." dedi.
Alman ekibi de yeni proje çalışmalarının yanında, okulun alt yapısını ve çalışma düzeni hakkında bilgi aldı. Almanca Öğretmeni Şenol Kahramanlar ile birlikte Almanca dersine de giren yabancı öğretmenler, sınıfın Almanca bilgi seviyesinden memnun kaldı. Ekonomi öğretmeni Peter Swoboda, "Şehzade Mehmet Lisesi öğrencileri dünya standartlarının üzerinde eğitim görüyorlar. Her sınıfta elektronik tahta ve bunları çok iyi kullanan öğretmenler var. Laboratuvarları, haftalık, aylık ve yıllık uyguladıkları iş akış diyagramları çok güzel düşünülmüş. Öğretmenlerin okul sonrası sık sık bir araya gelip, öğrencileri tüm yönleri ile değerlendirmeleri beni ve diğer eğitimci arkadaşlarımı etkiledi. Buradan aldığım bilgileri Almanya'da okul yönetimim ile paylaşacağım."dedi.
(ÖND-Y)

10.01.2013 16:27:56 TSI

Editör: Wan Haber