Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, şubat ve mart aylarında yapılacak oda organ seçimlerinin NACE kodlama sistemine göre gerçekleştirileceğini söyledi.
Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, NACE kodlaması ve seçim mevzuatına ilişkin açıklamalarda bulundu. Oda organ yenileme seçimlerinin şubat ve mart aylarında yapılacağını ifade eden Salih Zeki Murzioğlu, "23 Haziran 2012 tarih 28332 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu'nun 04 Haziran 2012 tarih ve 2012/3237 sayılı kararıyla 2012 yılının Ekim ayında başlayıp Kasım ayında tamamlanması gereken oda organ yenileme seçimleri dört ay ertelenerek önümüzdeki şubat ve mart aylarında yapılacak" dedi.
TOBB, Gelir İdaresi Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve TÜİK'in ortaklaşa çalışmasıyla sonuçlanan NACE kodları konusunda da açıklamalarda bulunan Başkan Murzioğlu, "Buna göre TOBB tarafından odamıza gönderilen meslek grupları listeleri oluşmuş ve bu listeler odamız web sayfasından görülebilmektedir. Ayrıca, meslek grupları ile ilgili bilgiler de 'tobb.org.tr' adresinde mevcuttur" diye konuştu.
NACE kodları konusunda yapılan çalışmanın önemine işaret eden Başkan Salih Zeki Murzioğlu, "TOBB, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, TÜGİK, SGK ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin sınıflandırıldığı NACE isimli kodlama sistemi tamamlandı. Bu sistem ile şirketlere de vatandaşlar gibi kimlik numarası verilirken, ticaret ve sanayi envanteri konusunda önemli bir düzenlemeye imza atıldı. Önümüzdeki oda ve borsa seçimleri de NACE kodlama sistemine göre gerçekleştirilecek. Vatandaşların, nasıl bir tek TC kimlik numarası varsa, artık şirketlerin de tek bir faaliyet kodu olacak. Eskiden şirketlerin faaliyet kodlarını tespit eden, yani hangi ticari faaliyeti yaptıklarını gösteren objektif ve somut kriterler yoktu. Farklı kurumlarda, farklı faaliyet sınıflandırmaları vardı. Dolayısıyla bir şirket, farklı kurumlarda farklı faaliyet alanında iş yapıyor gözükebiliyordu. Çünkü şirketlerin adres bilgileri güncel değildi. Bundan yola çıkılarak böyle bir çalışma yapıldı. Ancak, yine de bu sistem her ne kadar geçmişe nazaran büyük bir iyileşme sağlasa da bazı işverenlerin ya da mali müşavirlerin vermiş olduğu hatalı beyanların olduğunu ifade etmek durumundayız" şeklinde konuştu.
Avrupa Birliği tarafından geliştirilen, kısa adı "NACE" olan "ekonomik faaliyetlerin istatistiki sınıflandırılması" isimli kodlama sisteminin hem Türk özel sektörü hem de ekonominin geneli açısından devrim niteliğinde olduğunun altını çizen Murzioğlu şöyle devam etti: "Hangi firmanın, hangi sektöre ait faaliyet kodunda yer alacağı, belgeye ve somut ciro rakamına dayalı hale getirilmiştir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından şirket bazında tespit edilen en yüksek cironun sağlandığı sektör, o şirketin esas faaliyet kodu olarak belirlenmiştir. Tüm kurumlar, bu kodları baz alacaktır. Kurumlar arasındaki uyumsuzluk giderilmiş olacaktır. Meslek gruplarının doğru bir şekilde yapılmasıyla oda ve borsa seçimleri daha sağlıklı bir şekilde yapılabilecek, yaşanan bazı aksamaların önüne geçilecektir. Bundan sonra bize düşen görev, bu yeni sistemi tanıtmak ve etkin şekilde çalışmasını sağlamaktır."
(SAM-SLH-Y)

15.01.2013 10:46:04 TSI

Editör: Wan Haber