Bu yılın Haziran ayında Türkiye’de yapılacak olan Genel Seçimler gelecek 5 yılın, ve hatta daha uzun bir süre Türkiye’nin kaderini belirleyecektir.  Dünyada gelişen yeni konjonktürü dikkate aldığımızda, 7 Haziran’dan sonra toplanacak TBMM’de yer alacak olan siyasi partiler Türkiye’yi kritik bir dönemden geçirecekler. Dolayısıyla bu ülkede yaşayan tüm halkların ve azınlıkların mecliste temsil edilmesi elzemdir.

 

AKP dördüncü kez iktidar olmak için hazırlıklarını yapmıştır. Eğer AKP’nin amacı yerine gelirse, Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir parti tek başına dördüncü kez iktidar olmuş olacaktır. Bu ihtimalin pek de uzak olmadığı bir gerçektir.

 

7 Haziran’dan sonra toplanacak olan TBMM ve AKP’nin kuracağı hükümetin temel görevlerinden biri Türkiye’yi ‘Başkanlık Sistemi’ne götürmektir. Bu sistemin oturtulmasıyla birlikte AKP’nin hayal ettiği ‘Yeni Türkiye’ yavaş yavaş şekil alacaktır. Bu gerçekliği dikkate aldığımızda Türkiye’de ciddi bir muhalefetin ne kadar gerekli olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor.

 

2002 yılından bu yana AKP’nin tek başına iktidar olmasında Türkiye’de muhalefetin olmayışının rol oynadığını herkes biliyor. CHP ile MHP’nin Türkiye’ye verecekleri hiç birşeyleri kalmamıştır. Dolayısıyla bu partilere bel bağlamanın hiç bir manası yoktur. Bu iki partiden hariç mevcut durumda HDP dışında TBMM’de temsil edilen başka bir parti olmadığı gibi, 7 Haziran’dan sonra da olmayacağını tahmin ediyoruz. Zira ortada CHP ve MHP’nin söyleminden farklı bir siyasi çizgiye sahip başka bir parti bulunmamaktadır.

 

Gerek AKP’nin Türkiye’yi götürmek istedigi noktaya baktığımızda, gerekse de mevcut muhalefetin zavalılığını dikkate aldığımızda 7 Haziran’dan sonra toplanacak olan TBMM’de HDP’nin güçlü bir varlık göstermesine ihtiyaç vardır. Bu sadece Kürt Sorunu açısından değil, Türkiye’nin geleceği açısından da çok önemlidir. Dolayısıyla 7 Haziran’da sadece Kürtler değil, Türkiye’nin demokratik bir geleceğe sahip olmasını isteyen herkesin güçlü bir HDP’li temsiliyetin TBMM’de varlık göstermesini arzulaması gerekiyor.

 

TBMM’de daha güçlü bir pozisyonda temsil edilecek bir HDP Türkiye açısından kilit bir öneme sahiptir. Türkiye gibi bir ülkede mecliste olmayan bir partinin muhalefet görevlerini yerine getirmesi pek düşünülemez. Aynı durum gelişmiş Avrupa ülkelerinde de geçerlidir. Örneğin Fransa Ulusal Meclisi’nde olmayan partilerin Fransa siyasetinde pek sözü geçerli olmuyor. Aynı şey AB’ye bağlı diğer ülkelerde de geçerlidir. Yani hatırı sayılır bir oy oranına sahip partiler eğer mecliste temsil edilmiyorsa sesini duyurmada cılız kalıyor, dolayısıyla kamuoyu nezdinde varlığı pek farkedilmiyor.

 

HDP’nin yetkili kurulları seçimlere parti olarak gireceklerini açıklamış durumdalar. Bu cesaretli bir çıkış olmakla birlikte, ciddi bir tehlikeyi de bağrında taşımaktadır. Eğer gerçekten HDP seçim barajını aşıp TBMM’ye parti olarak girebiliyorsa şimdiden HDP’li arkadaşları kutlamak lazım. Hepimizin temenisi, günün birinde HDP’nin (Benzer çizgide olan başka herhangi bir partinin) TBMM’de güçlü bir muhalefet partisi olması, hatta iktidar olmasıdır. Sadece Kürt olduğum için böyle düşünmüyorum, Türkiye haklarının yararını istediğim için böyle düşünüyorum.

 

HDP’nin parti olarak seçimlere girmesi aynı zamanda bir tehlikedir dedim. Evet, bu hem de ciddi bir tehlikedir. Hatta tehlikeden öte, milyonlarca insanın yıllardır verdiği mücadelenin sonuçlarını heba edecek kadar ciddidir. Parti olarak seçimlere girip de barajı aşamayan HDP bir anlamda varlığına da son vermiş olacaktır. Barajın altında kalan HDP’nin oylarının yüzde doksanı AKP’ye Milletvekili kazandıracaktır. Daha güçlü olacak olan AKP’nin bırakalım Kürt Sorununu çözmesini, Türkiye’yi demokratikleşmeye yakınlaştırabileceğini düşünmek hayaldir. Bu nedenle TBMM dışında kalan bir HDP, hem Kürtlerin yılardır verdiği mücadelenin vermesi gereken ürünü engelemiş olacak, hem de istediğini Türkiye’ye empoze etmesi için AKP’ye fırsat sünmüş olacaktır.

 

Sonuç olarak şunu söylemeliyim ; bu seçimler çok önemlidir, ister parti olarak seçimlere girilsin, isterse de bağımsız adaylarla, ne ve nasıl olursa olsun 7 Haziran’dan sonraki TBMM’de daha güçlü bir grupla HDP’nin siyaset yapması çok çok önemlidir. Türkiye’yi yakından izleyen ve Kürt Halkının gücünü bilen biri olarak şunu da söylemek istiyorum ; varolan mevcut tabloya baktığımda HDP’nin bağımsız adaylarla seçimlere girmesi daha makul ve yerinde olacaktır. Seçimlere henüz zaman vardır, umarım bu süreçte HDP’li arkadaşlar sağlıklı bir karar verir, yıllardır verilen mücadelenin, kısmen de olsa, heba edilmesine vesile olacak yanlış bir adımı atmayacaklardır.

 

Ahmet DERE  /  18.01.2015